Sposobów na zrobienie napoju z arbuza jest wiele i każdy z nich jest dobry. Nie będę Was przekonywać do jednej słusznej wersji, bo taka nie istnieje 🙂 Dlatego poniżej znajdziecie kilka moich pomysłów na ten świetny, orzeźwiający napój – radzę przygotować póki lato trwa!
1. przepis podstawowy
Arbuz kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy skórkę i pestki. Blendujemy. Możemy na tym poprzestać albo przecedzić napój przez sito. Jeżeli mamy ochotę możemy dodać wody gazowanej – uzyskamy napój mniej intensywny w smaku jednak cały czas pyszny.
Jeżeli wolimy słodsze napoje możemy dodać cukier. Cukier puder po prostu zmiksujmy z arbuzem. Cukier zwykły lub trzcinowy trzeba najpierw rozpuścić w gorącej wodzie, potem ochłodzić i dodać do arbuzady.
Napój świetnie smakuje z dodatkiem lodu.
2. arbuz + mięta
Do arbuza przed zmiksowaniem dodajemy listki z małego pęczka mięty.
3. arbuz + limonka
Do gotowego napoju dodajemy sok z jednej limonki. Limonkę możemy zastąpić cytryną.
4. arbuz + limonka+ imbir
Lepiej użyć świeżego imbiru. Mniej więcej dwucentymetrowy kawałek obieramy (najłatwiej zrobić to łyżeczką). Ścieramy na tarce i dodajemy do arbuza przed zmiksowaniem. Na sam koniec dodajemy sok z jednej limonki. Ta wersja arbuzady lepiej będzie smakowała przecedzona przez sito.
5. arbuz + prosecco
Zamiast wody gazowanej dodajemy do arbuzady prosecco lub innego wina musującego.
6. arbuz + miód
Do arbuza przed zmiksowaniem dodajemy kilka łyżek miodu. Nie dodajemy już cukru, bo napój będzie za słodki.
7. arbuz + woda różana
Do gotowego napoju dodajemy 2 łyżki wody różanej. Możemy jej oczywiście dodać więcej, pamiętajmy jednak, że jest bardzo intensywna w smaku.
8. arbuz + sprite
Zamiast wody gazowanej dodajemy do arbuzady Sprite. Nie dodajemy już cukru, bo napój będzie za słodki.
3 komentarze
Wersja z różą kusi najbardziej:)
Nigdy nie piłam, ale będę musiała wypróbować. Na przykład z miętą, ale to musi być pychota.
Uwielbiam arbuzadę, robiłam z limonką:)