Ten przepis na ciasto z owocami pochodzi od mojej teściowej i jest to jeden z najbardziej lubianych wypieków w rodzinie mojego męża. Tak naprawdę jest to bardzo uniwersalne ciasto – można piec je przez cały rok, tylko zmieniając rodzaj owoców. Zimą można wykorzystać jabłka albo brzoskwinie z puszki. O tej porze roku wybór jest oczywisty – rabarbar! Jego lekko kwaskowaty smak świetnie komponuje się ze słodką kruszonką. Do gotowego ciasta świetnie pasuje gałka waniliowych lodów 🙂
Składniki (forma prostokątna 22×33 mierzona na dnie):
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g margaryny do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego (polecam ten z prawdziwą wanilią, a nie cukier wanilinowy)
- 2 jajka
Na kruszonkę:
- 130 g masła ( nie może być miękkie)
- 1 szklanka cukru
- 130 g mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
Poza tym:
- około 750 g rabarbaru
Najpierw przygotowujemy ciasto:
Z podanych składników wygniatamy ciasto (margarynę kroimy najpierw na mniejsze kawałki).
Ja pomogłam sobie robotem kuchennym z końcówką do ciasta kruchego.
Miskę z ciastem przykrywamy (folią spożywczą, czystą ściereczką, albo nawet talerzem). Wkładamy do lodówki. chłodzimy przez 30 minut.
Robimy kruszonkę:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, łączymy je szybko z mąką. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, szybko ugniatamy.
Kruszonkę przygotowuję zazwyczaj przy pomocy malaksera, dokładnie tak jak przy kruchym cieście.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy rabarbar:
Rabarbar myjemy, odkrawamy końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
Pieczemy ciasto:
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Przekładamy do formy wyjęte z lodówki ciasto, wyrównujemy. Najłatwiej zrobić to rękami podsypanymi mąką – ciasto jest bardzo klejące. Może nam się na początku wydawać, że ciasta jest go za mało – ale to tylko złudzenie.
Na ciasto kładziemy pokrojony rabarbar i posypujemy kawałkami kruszonki.
Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg) przez ok. 1 godzinę.
8 komentarze
Kocham wręcz rabarbar, i wszystkie ciasta z nim w roli głównej 🙂
ukochane ciacho 🙂
Uwielbiam takie proste ciacha, pyszności:)
Piękne ciasto, chętnie bym zjadła do porannej kawki:))
O tak! Też uwielbiam słodkie śniadania 🙂
Jestem sama dla siebie! Taki przepis włączyć o takiej szalonej godzinie! 😀 Uwielbiam! <3
Pyszne, sezonowe ciacho!
pyszności… kruszonka, rabarba, kruche….