W moim rodzinnym domu duszone grzyby z jajkiem zawsze zapowiadały koniec lata. Nieżyjący już brat mojej babci przynosił leśnych grzybów na tony, które babcia potem suszyła, przyrządzała z nich zupę grzybową lub właśnie takie duszone grzyby. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa 🙂 Nie ma chyba łatwiejszego sposobu na przyrządzenie leśnych grzybów. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście – polecam serdecznie.
składniki (na 2 porcje obiadowe, lub nawet 4 na lekki posiłek):
- ok. 400-500 g grzybów leśnych, wcześniej oczyszczonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- “chlust” śmietany słodkiej (u mnie 12%) – myślę, że było to około 50 ml
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Grzyby kroimy w małe kawałki, mniejsze możemy zostawić w całości.
Cebulę drobno kroimy, to samo robimy z czosnkiem (możemy też użyć wyciskarki do czosnku).
Na małym ogniu stawiamy patelnię, wrzucamy masło. Gdy się roztopi dodajemy cebulę z czosnkiem, a po około 2 minutach grzyby. Przykrywamy pokrywką, dusimy około 25-30 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod sam koniec duszenia, wlewamy śmietanę, mieszamy. Po około 2 minutach wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy. Mieszamy trzymając całość na ogniu, aż do momentu kiedy jajko się zetnie. Może być konieczne zwiększenie ognia.
Duszone grzyby najlepiej smakują podane ze świeżym chlebem z masłem i posypane natką pietruszki.
4 komentarze
Piękne grzybowe danie!
Dziękuję 🙂 I jakie smaczne!
U nas to najpopularniejsze danie z grzybów, uwielbiam:) bez śmietany, ale koniecznie z dużą ilością pietruszki i do tego domowy chleb:)
Nic nie dorównuje domowemu chlebowi 🙂