Float – czyli gazowany napój z dodatkiem lodów jest zjawiskiem niespotykanym w Polsce,
a szkoda! Przyznam, że mam mały problem – czy istnieje polska nazwa tego napoju? Chyba nie… Czasami można go spotkać zakamuflowanego w menu jako koktajl czy shake. Bardzo popularną wersją jest cola z lodami waniliowymi.
Dzisiaj proponuję przepis z wykorzystaniem syropu rabarbarowego. (Przepis na syrop znajdziecie tu.) Oczywiście można użyć jakiegokolwiek syropu kupnego. Zachęcam do eksperymentów !
Przepis zaczerpnęłam z bloga “Not without salt” – oryginał znajdziecie tu
Składniki:
- 1/4 szklanki syropu z rabarbaru
- pół szklanki wody gazowanej
- gałka lodów waniliowych
Do szklanki wlewamy syrop i wodę gazowaną (uwaga – pieni się!). Dopełniamy lodami.
Wypijamy – idziemy robić kolejną porcje. To uzależnia. Czujcie się ostrzeżeni 🙂
1 komentarz
ciekawe 🙂
pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!