Proszę Państwa, to już oficjalne – idzie jesień. A razem z nią ciemne popołudnia i zimne wieczory. Na poprawę nastroju proponuję gorącą czekoladę. Przepisów na nią są tysiące, dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą. Wzbogaciłam ją jedynie o wanilię, ale możecie ją pominąć. Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować, dodajcie cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową.
składniki na jedną szklankę:
- 250 ml mleka (jedna duża szklanka)
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- pół laski wanilii
- bita śmietana do dekoracji
Do rondelka wlewamy mleko. Wanilię przekrawamy na pół, wygrzebujemy ziarenka i wrzucamy je razem z laską do mleka. Rondelek stawiamy na małym ogniu. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do mleka. Trzymamy całość na ogniu do momentu kiedy czekolada się rozpuści, a napój będzie wystarczająco gorący.
Wyławiamy laskę wanilii i przelewamy czekoladę do szklanki. Dekorujemy bitą śmietaną.
Do czekolady można jeszcze wrzucić gałkę lodów waniliowych.
6 komentarze
Wygląda jak z kawiarni:) Ale bym się skusiła na taką 🙂
Jest bardzo łatwa w zrobieniu, a kawiarniany wygląd to zasługa szklanki 🙂 Polecam gorąco ten przepis 🙂
Ale pyszności, mniam mniam! Któregos dnia muszę zrobić 🙂
Koniecznie! 🙂
Ależ mi zrobiłaś smaka 🙂 Teraz mi się będzie śniła czekolada!
Czyli same przyjemne sny 🙂