Jakiś czas temu pisałam jak zrobić domowe tahini. Dzisiaj pora na kontynuację – czyli przepis na idealny hummus. Czym jest hummus? To pochodzący z krajów bliskiego wschodu dip z ciecierzycy. Może nie brzmi specjalnie zachęcająco (wiele osób przeczyta ciecierzyca i zamknie stronę 😉 ), ale gwarantuję – prawidłowo zrobiony hummus jest pyszny i uzależniający.
Moje pierwsze podejście do hummusu było totalną klapą. Ta dziwna masa, która mi wyszła, niczym go nie przypominała. Problem polegał na tym, że nigdy wcześniej nie miałam okazji hummusu próbować, naiwnie więc myślałam, że zrobiłam hummus i po prostu go nie lubię. Zdanie zmieniłam podczas wiosennej wycieczki do Wiednia, w czasie której odwiedziliśmy dobrze zaopatrzony supermarket. Jedna z moich koleżanek kupiła opakowanie hummusu, dała mi spróbować i … aha. to tak miało smakować 😀 Zaczęłam więc przekopywać internet, żeby dowiedzieć się co poprzednio zrobiłam nie tak i tym sposobem trafiłam na przepis z Jadłonomii. Zastosowałam się do zawartych tam rad i uzyskałam hummus idealny 🙂 Polecam także Wam!
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Ciecierzycę zalewamy 2 szklankami zimnej wody z łyżeczką sody, zostawiamy na noc.
Dziwi Cię dodatek sody? To właśnie jej dodatek pozwala uzyskać odpowiednio miękką ciecierzycę bez gotowania jej godzinami. Nie martw się – nie będzie wyczuwalna w gotowym hummusie.
Następnego dnia ciecierzyca powinna podwoić swoją objętość. Odcedzamy ją i opłukujemy. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy przez około 40 minut. Ugotowana ciecierzyca powinna być bardzo miękka, nie może być biała i sucha wewnątrz. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowa, rozgniatając ziarenko w palcach.
Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i dokładnie opłukujemy. Przekładamy do blendera, dodajemy tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko miksujemy na bardzo gładką pastę. Nie powinna mieć żadnych grudek!
Do powstałej masy powoli dolewamy lodowatą wodę cały czas miksując. Jeżeli sami robiliście tahini i wyszło trochę gęste, konieczne może być teraz dodanie większej ilości wody, aby uzyskać idealnie aksamitny hummus. Ucieramy, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Gotowy hummus można przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed podaniem warto polać go odrobiną oliwy i posypać suszoną zieloną pietruszką lub papryką. Świetnie sprawdzają się też arabskie mieszanki przypraw np. zatar.
3 komentarze
myślę, że konsystencja tego hummusu była obłędna! 🙂
też korzystałam z przepisu z Jadłonomii, cudowny hummus! mogłabym go jeść codziennie :-)))
mmmm…. hummus to mój ukochany przysmak! skorzystam z przepisu niebawem!