Chai Tea Latte to dla mnie zupełna nowość. Wiem, że tego rodzaju napój jest hitem w Starbucksie, jednak nigdy nie miałam okazji spróbować. Esencja herbaciana z przyprawami, do tego mleko i lód – słodkie, pyszne i zaskakująco orzeźwiające. Naprawdę polecam.
W sieci można znaleźć wiele różnych przepisów, tutaj znajdziecie ten, który wykorzystałam.
Składniki na esencję herbacianą:
- 3 łyżki cukru
- 8 owoców (ziaren) kardamonu
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- plasterek świeżego imbiru (obrany ze skórki)
- 5 całych goździków
- 4 ziarna pieprzu
- 2 torebki czarnej herbaty
- 1 łyżka miodu
Wrzucamy wszystkie składniki oprócz miodu do garnuszka. Dodajemy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia na na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Wyłączamy palnik i odstawiamy garnek na 5 minut. Usuwamy torebki z herbatą, wyciskamy z nich resztki płynu. Całość odstawiamy na kolejne 15 minut. Przecedzamy przez małe sitko, żeby usunąć wszystkie przyprawy. Dodajemy miód, mieszamy. Ochładzamy. Esencję możemy trzymać parę dni w lodówce, jej ilość powinna wystarczyć na 4-6 napojów.
Składniki na jedną szklankę Iced Chai Tea Latte:
- 6 łyżek esencji herbacianej
- 1 szklanka mleka
- lód
Do szklanki wrzucamy lód (dałam 6 kostek), dodajemy 6 łyżek esencji herbacianej, dopełniamy zimnym mlekiem.
3 komentarze
Uwielbiam ją tak podaną…była też hitem w herbaciarni w której kiedyś pracowałam:)
Uwielbiam Chai Tea Latte! Znam ją jednak tylko w wersji rozgrzewającej, na ciepło 🙂 Koniecznie muszę spróbować takiej na zimno!
Z kolei ja nie próbowałam na ciepło. Poczekam na jakiś chłodniejszy dzień, będzie w sam raz na rozgrzanie 🙂