Krem cebulowy to taka zupa z niczego – kiedy nie ma z czego zrobić obiadu, cebula zawsze się znajdzie 😀 Będzie świetnie smakowała z grzankami, tworząc całkiem sycący posiłek. Jeżeli chcecie uzyskać krem jak najlepszy w smaku, użyjcie różnych rodzajów cebul (np. części czerwonej i części brązowej)
składniki (na 2-4 porcje):
- 3-5 cebul, w zależności od wielkości
- 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 12%)
- sól, pieprz
- ser do posypania
- masło lub olej do smażenia
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na średnim ogniu roztapiamy masło/wlewamy olej, wrzucamy cebulę, nakładamy pokrywkę i zmniejszamy ogień. Dusimy aż cebula będzie miękka – około 10-15 minut. Pod koniec solimy ją (około jednej płaskiej łyżeczki). Możemy nawet dusić ją dłużej – zupa będzie miała intensywny, cebulowy smak, możemy tez pozwolić się cebuli lekko zezłocić.
Bulion podgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę – gotujemy parę minut.
Całość miksujemy razem za pomocą blendera, dodajemy śmietanę i miksujemy ponownie. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę podajemy gorącą, posypaną serem żółtym. Smacznego!
7 komentarze
Ja do kremu cebulowego dodaję często ziemniaki – sprawiają, że zupa jest cudownie kremowa 🙂
To bardzo dobry pomysł, taki dodatek ziemniaka świetnie się sprawdza w każdym kremie 🙂
dziś na obiad zrobię taką zupkę 🙂 pysznie się zapowiada!
Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
była pyszna 🙂 już jutro u mnie na blogu, zapraszam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Na pewno chętnie jutro zajrzę 🙂
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną? Nie będzie łatwo ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry plan na chudnięcie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnąć