Mrożone brokuły to produkt, który mam zawsze w lodówce. Czasami dopada mnie ochota na ciepłą zupę i wtedy najczęściej przyrządzam właśnie taki krem. Można go zrobić bardzo szybko i w ogóle nie jest to trudne. Będzie bardzo dobrze smakował z pieczywem czosnkowym, jeżeli tylko macie ochotę. Oczywiście można przyrządzić go również ze świeżych brokułów.
Składniki (na 3-4 porcje):
- opakowanie brokułów mrożonych (około 450g),
- 0,5l bulionu warzywnego lub z kury (może być z kostki),
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (i odrobina do dekoracji, jeżeli chcemy),
- słonecznik łuskany i ulubiony tarty ser do posypania (polecam gran padano) w ilości jaką uważamy za słuszną
Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 7-10 minut. W tym czasie podgrzewamy bulion (lub robimy bulion z kostki).
Gotowe brokuły odcedzamy, (warto zostawić odrobinę wody, może się przydać) wrzucamy do garnka z bulionem, blendujemy aż powstanie gładki krem. Dodajemy 2 łyżki śmietany i blendujemy jeszcze chwilę. Jeżeli krem jest za gesty, dodajemy odrobinę wody, w której gotowały się brokuły.
Przelewamy do miseczek, posypujemy startym serem i słonecznikiem (tyle ile lubimy).
2 komentarze
bardzo mi się podoba 🙂
Bardzo mnie to cieszy. Jest pyszny! 🙂