Pisząc o tej książce nie można zacząć inaczej, jak od krótkiej sylwetki autora. Michel Roux jest obecnie jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie i moim osobistym guru. To francuz, mieszkający od wielu lat w Wielkiej Brytanii. To własnie
w Londynie- razem ze swoim bratem Albertem otworzył Le Gavroche, miejsce absolutnie kultowe, restaurację, która jako pierwsza w Wielkiej Brytanii otrzymała gwiazdki Michelina. Obecnie jest szefem kuchni w The Waterside Inn w Bray, która zdobywa trzy gwiazdki nieprzerwanie od 28 lat.
W Polsce ukazały się dwie książki jego autorstwa (nie mogę odżałować, że tylko dwie): jedna całkowicie poświęcona jajkom, druga ciastom – i tą ostatnią chciałabym Wam dokładniej opisać.
Książka została wydana w miękkiej okładce i w mniejszym formacie niż większość tytułów – jest niewiele większa od zeszytu. Niestety jest klejona, co (szczególnie
w połączeniu z miękką okładką) nie wpływa dobrze na jej trwałość. Za to jest stosunkowo tania – 37,99 zł to raczej niewiele.
Książka jest podzielona na rozdziały, które odpowiadają różnym rodzajom ciasta (ciasto kruche, francuskie, na pizzę itp.) Każdy z nich zaczyna się przepisem podstawowym (z dużą ilością zdjęć, które pomagają w zrozumieniu przepisu), a następnie umieszczone są receptury z wykorzystaniem przepisu podstawowego.
Na początku znajduje się rozdział poświęcony technikom przygotowania ciasta, w którym można znaleźć wskazówki dotyczące np. dekoracyjnego nacinania ciasta czy wykładania formy do tarty. Oczywiście tu tez znajduje się dużo zdjęć, które pomagają w zrozumieniu “o co chodzi”.
Na samym końcu znajdziemy parę przepisów podstawowych – np. na sos beszamelowy. Bardzo mi się podoba pomysł na taki rozdział, gdyż przepisy nie są niepotrzebnie powielane w książce, albo – co gorsze – zupełnie pomijane. (coś w stylu polej zapiekankę beszamelem – bez wspomnienia co to ten beszamel jest i jak się go robi 🙂 )
Spotkałam się z opinią iż, przepisy z tej książki są trudne technicznie – zgadzam się w pełni, że część jest ( kto używa termometru do zrobienia ciasta na pizzę!?). Jednak wiele jest naprawdę prostych i nie wymaga zbyt dużych umiejętności, co najwyżej włożenia trochę więcej czasu i pracy. Pamiętajmy, że Michel Roux to francuz, a w jego restauracjach podawana jest klasyczna, francuska kuchnia i książka to odzwierciedla.
Podsumowując – gorąco polecam!
4 komentarze
Dziękuję za udział w książkowej akcji! 🙂 Pozdrawiam serdecznie
http://www.smakiemsietoczy.blogspot.com
Uwielbiam tę książkę, często do niej zaglądam. Kruche z jego przepisu jest po prostu idealne!
a ja nie mogę kopic….nawet skanu
a ja nie mogę kupic….nawet skanu