Cykl Kulinarna Encyklopedia jest stworzony dla każdego, kto ciekawy jest nowych smaków i chce poznać nowe produkty. Nie znajdziesz tu długich i nudnych opisów, a tylko najważniejsze informacje i praktyczne wskazówki.
Chociaż ser Grana Padano jest jednym z najpopularniejszych serów długo dojrzewających, nie jest produktem, który można znaleźć w każdej polskiej lodówce. Popularność tego typu serów jest u nas cały czas mała, a większość osób kojarzy tylko parmezan. Co powinniście wiedzieć o Grana Padano?
Cechy charakterystyczne
Grana Padano pochodzi z Włoch. Jest serem twardym, długo dojrzewającym (dojrzewa ok. 12m – 24m). W smaku ostry, słony, mocno “serowy”. Specyficzny smak serów długo dojrzewających może na początku odstraszać. Spokojnie – tego sera nie je się solo, a jego aromat świetnie dopełni potrawę, w której jest użyty. Najlepiej używać startego na małych oczkach. Przyda się dobra tarka – jest naprawdę twardy.
Do czego używać
Grana Padano możesz użyć w każdym przepisie, który wymienia w składnikach parmezan. Będą to głównie dania kuchni włoskiej. Dodawaj go do makaronów, risotto, pesto, gnocchi. Posypuj nimi sałatki. Ja lubię wsypywać go do zup – kremów. Ciekawym pomysłem jest dodanie Grana Padano do panierki, w której obtaczamy mięso lub warzywa. Powstanie pyszna, chrupiąca, serowa skorupka.
Gdzie kupić
To raczej łatwo dostępny ser – znajdziesz go w prawie każdym markecie. Oprócz takiego w kawałku, znajdziesz też ser bardzo drobno starty (taki serowy pył). Najczęściej bardziej opłacalne jest kupno tego w kawałku, pewnie też będzie lepszej jakości. No i można go zetrzeć na większe wiórki. Dobrej jakości Grana Padano jest droższy niż zwykłe sery żółte, ale mały kawałek powinien wystarczyć na kilka tygodni. Potrzeba niewielkiej ilości, by zyskać intensywny, serowy smak.
Czym zastąpić
Najłatwiej – wspomnianym wcześniej parmezanem. Od biedy – każdym innym twardym serem długo dojrzewającym np. polskim Bursztynem. Zwykłe sery żółte (Gouda, Edam itp.) nie są dobrym zamiennikiem.
5 komentarze
kiedyś uważałam go za zbyt “serowy”, teraz lubię jego smak 🙂
Za pierwszym razem też uznałam go za zbyt intensywny. To chyba kwestia przyzwyczajenia i odpowiedniego użycia.
Moim ulubionym serem jest jednak parmezan ale ten Grana Padano jest zaraz na drugim miejscu. Potwierdzam jest on łatwo dostępny bo większy problem mam z kupnem parmezanu. Ja stosuje je jako dodatek do makaronów, spaghetti posypane nim smakuje obłędnie. Podsunęłaś świetny pomysł z dodaniem go do panierki, muszę to spróbować.
Mam go stale w lodówce, bo mąż jest miłośnikiem tego sera : )
Bez grana padano nie podbijam do makaronu.
Ostatnio cały taki trójkącik zeżarłem jak…