Chociaż kurczak tikka masala kojarzy się z kuchnią indyjską, tak naprawdę jest to danie brytyjskie. Według niektórych – to brytyjskie danie narodowe 😉 . Jest doskonałym przykładem tego, jak we współczesnym świecie wpływają na siebie zupełnie różne kultury.
Sam kurczak jest doskonały – lekko ostry i bardzo aromatyczny. Nutka egzotyki w europejskim wydaniu. Polecam!
Przy przygotowaniu kurczaka tikka masala posiłkowałam się wieloma przepisami. W szczególności tym, który został opublikowany na Kwestii Smaku.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa do smażenia
Składniki na marynatę:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- płaska łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie, zamiast przecieru możecie też dać więcej pomidorów)
- ok 30 g masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
- 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Pamiętajmy, żeby kurczaka wyjąć z lodówki na około 30 minut przed dalszą obróbką.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i papierowymi ręcznikami usuwamy jej nadmiar. Mięso smażymy z każdej strony po minucie na średnim ogniu (nie musi być całkowicie gotowe, dojdzie w sosie).
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez minutę, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i stale mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, cukier, ocet winny i sól, zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach wrzucamy kurczaka i gotujemy (nadal pod przykryciem) na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie.
Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietankę kremówkę lub mascarpone. Pamiętajmy, żeby śmietanę zaharować, aby się nie zważyła (czyli najpierw wlewamy śmietanę do szklanki, dodajemy łyżkę gorącego sosu i mieszamy. Dodajemy jeszcze parę łyżek sosu, mieszamy i dopiero teraz wlewamy płyn do garnka).
Kurczaka tika masala możemy podać z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu lub chlebków naan.
5 komentarze
Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu : )
Dokładnie tak jak ja 🙂
Byłam pewna, że jest potrawą indyjską, no cóż zagraniczna kuchnia jak widać nie jest mi bliska 😉 hehehe
Kiedyś tez to było dla mnie wielkie zaskoczenie 😀
Tikka masala na razie jadłam tylko w kanjpach… Ale uwielbiam i na pewno wypróbuję ten przepis 🙂