Nie ma nic prostszego niż lemoniada owocowa – wystarczą mikser, owoce i woda. Cukier i lód mogą się przydać, ale nie są konieczne. Ostatnio uzależniłam się od wersji brzoskwiniowej, ale możecie wykorzystać też inne owoce. Ważne tylko, żeby były miękkie, soczyste i słodkie.
Zastanawiałam się tylko chwilę nad terminologią – czy napój z brzoskwiń mogę nazwać lemoniadą? Myślę, że tak. Kiedyś ten termin był zastrzeżony tylko dla napojów cytrynowych, ewentualnie cytrusowych. Teraz wszędzie pełno przepisów na lemoniady z truskawek, rabarbaru (na Wilczym też jest!) i różnych innych owoców. Z braku lepszej nazwy zostały lemoniadami. Jak się komuś nie podoba, to trudno 😉
Składniki:
- 2 soczyste brzoskwinie
- płaska łyżka cukru pudru
- kilka kostek lodu
- 1 l wody mineralnej (ja używam gazowanej)
Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę. Miksujemy na gładki mus z cukrem pudrem i lodem. Dolewamy wody, włączamy mikser jeszcze na kilka sekund. Gotowe!
Lemoniadę można też w podobny sposób przygotować za pomocą blendera ręcznego (żyrafy).
6 komentarze
oj chciałabym choćby łyka takiej lemoniady 😉
Na szczęście mam brzoskwinie w kuchni, już wiem co wypiję do śniadania 🙂
Nigdy nie piłam takiej “brzoskwiniady”;)
I to jest dobry pomysł na nazwę! 🙂
mniam,.. aż pociekła mi ślinka… BOMBA!
Świetna propozycja! 🙂