Bardzo lubię jeść makaron, a sos często robię z tego co mam pod ręką. Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcę przyrządzić smaczny obiad – robię właśnie makaron z wędzoną rybą i suszonymi pomidorami. Składniki mam zawsze w lodówce, a najwięcej czasu zajmuje chyba zagotowanie wody. Najlepsza jest wersja z wędzonym łososiem, ale dzisiaj wariant bardziej ekonomiczny – czyli wędzona makrela. Smacznego!
Składniki:
- 100g wędzonej ryby (np. łosoś lub makrela)
- 200g kwaśnej śmietany 16% lub 12% (czyli 1 kubek)
- 4-5 suszonych pomidorów + olej z zalewy (ok. 4 łyzek)
- pół średniej wielkości cebuli
- masło do smażenia (ok. pół łyżki)
- makaron wstążki – ok. 250g
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: kapary, zioła prowansalskie/zielona czubryca*, koperek
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i na małym ogniu szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (potrwa to około 5 minut).
Wlewamy około 4 łyżek oleju/oliwy zalewy z suszonych pomidorów i dodajemy same suszone pomidory pokrojone w dosyć spore kawałki.
Następnie dorzucamy pokrojoną w raczej małe kawałki wędzoną rybę i natychmiast (wędzona makrela zadziwiająco szybko wchłania tłuszcz) wlewamy całą śmietanę.
W tym momencie można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich lub zielonej czubrycy
i wrzucić kilka kaparów. Sos gotujemy jeszcze około 3-5 minut na małym ogniu (nie może bulgotać, chodzi nam tylko, żeby był ciepły). Moment przed zdjęciem z ognia solimy i pieprzymy do smaku – świetnie pasuje grubo zmielony kolorowy pieprz.
Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Jeżeli jest zbyt gęsty (a prawie na pewno jest) dolewamy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Wykładamy na talerze, można posypać posiekanym świeżym koperkiem.
*o zielonej czubrycy poczytasz tu
1 komentarz
Zrobiłam:) Co prawda zmodyfikowałam, bo miałam inne rzeczy, ale też wyszło dobre i co najważniejsze ryba się nie zmarnowała, bo była tak słona, że już nie wiedziałam jak ją zjeść. Ja zrobiłam penne z wędzonym dorszem i natką pietruszki zamiast koperku, reszta jak w przepisie. Dziękuję za przepis!!!