Ten mazurek od dawna chodził mi po głowie, jednak od jego przygotowania powstrzymywał mnie brak w mojej spiżarni wody różanej. W końcu ją jednak zakupiłam i oto jest! Przepis w sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Teoretycznie do mazurka różanego powinno się użyć konfitury z płatków róży, jednak ja użyłam truskawkowej. Połączenie wyszło całkiem ciekawe 🙂
Jeżeli nie macie wody różanej – nie musicie rezygnować z tego wypieku. Masa z mascarpone i białej czekolady jest pyszna i będzie świetna też bez różanej nuty.
składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko rozmiękczonego
- 100 g przesianego cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- ewentualnie łyżka zimnej wody / łyżka śmietany
składniki na masę różaną:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki wody różanej
- biała czekolada
- czerwony barwnik spożywczy
dodatkowo:
- kilka łyżek konfitury truskawkowej
- płatki migdałów do dekoracji
Najpierw robimy kruchy spód:
Szybko siekamy masło z mąką, solą i cukrem pudrem nożem (ja zazwyczaj robię to za pomocą malaksera). Dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodajemy wodę / śmietanę. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną zachowujemy na później, drugą rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Można sobie pomóc nożem i odkroić zbyt wystające kawałki. Przekładamy ciasto na blachę, robimy dziurki widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 17 minut.
Więcej na temat robienia kruchego spodu znajdziesz we wpisie z cyklu Szkoła gotowania.
Przygotowujemy masę:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej bierzemy duży garnek, nalewamy do niego wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Kładziemy na niego metalowe naczynie – może być miska lub mniejszy garnek – tak, żeby nie dotykały powierzchni wody. Do niego wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i czekamy aż się roztopi.
Ochłodzoną czekoladę miksujemy na gładką masę z serkiem mascarpone, wodą różaną i czerwonym barwnikiem. Barwnika powinno być naprawdę niewiele – tyle co na czubku łyżeczki. Pamiętajcie, że lepiej jest zacząć od mniejszej ilości i w razie czego dodać więcej.
“Składamy” mazurek:
Ostudzony kruchy spód smarujemy konfiturą truskawkową, a następnie masą różaną. Dekorujemy płatkami migdałów. W razie potrzeby możemy mazurek wyrównać, obcinając boki ostrym nożem.
6 komentarze
Mmm, musiał smakować wyjątkowo 🙂
Musi cudownie smakować!
Smakuje wyjątkowo 🙂 Szczególnie jak ktoś lub różany smak.
piekny blog. super przepisy. Gratuluje i pozdrawiam, a przepis na mazurek wykorzystam 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Mam nadzieję, że mazurek będzie Ci smakował 🙂
Jakiej wielkości foremka będzie najlepsza?