W końcu kupiłam sobie zestaw do dekoracji wypieków. Jako, że muszę nauczyć się z niego korzystać, możecie spodziewać się w najbliższym czasie wielu przepisów na rozmaite słodkości z kremem 😀 Na pierwszy ogień poszły muffinki. Lubię je piec, bo zawsze wychodzą i można bardzo łatwo – dodając do przepisu bazowego co tylko przyjdzie do głowy – stworzyć ich nowe wersje 🙂
Przepis na krem twarożkowy zaczerpnęłam z bloga Cukrowa Wróżka.
składniki na muffinki (12 dużych):
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (dałam pół na pół – białego i brązowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Mokre:
- pół kostki masła (100 g)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
składniki na krem twarożkowy:
- 250 g twarogu (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
- 100 g przesianego cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g miękkiego masła
Najpierw robimy muffiny:
Suche składniki mieszamy ze sobą (wystarczy łyżką). Roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie. Łączymy je z pozostałymi mokrymi składnikami, mieszamy. Teraz łączymy suche składniki z mokrymi, szybko i niezbyt dokładnie mieszamy. Nie przejmujemy się grudkami, mogą zostać 🙂 Napełniamy masą formę do muffinek do 3/4 wysokości (najlepiej zrobić to łyżką). Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Robimy krem:
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Krem najłatwiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego, ale jeżeli go nie mamy, możemy to zrobić łyżką. Pamiętajmy, żeby krem nakładać na zimne muffinki, inaczej może spłynąć.
3 komentarze
Hej 🙂 Który zestaw do dekoracji wybrałaś? Ciacha wyglądają prześlicznie 🙂
Dziękuję:) kupiłam zestaw do dekoracji muffinek z Wiltona.
O kurcze czy to moja forma? 😀 A ja tu jej szukalam 😀