Od nuggetsów w panierce (nie ważne jak dobrej) zawsze wolałam kawałki kurczaka w pysznym cieście. Niestety nie za bardzo wiedziałam jak zrobić je samodzielnie i zadowalałam się wersją kupną. Ale pewnego popołudnia dostałam olśnienia: a może tak spróbować z tempurą?
Dla tych co nie wiedzą – tempura to japońskie ciasto, w którym zanurza się kurczaka (lub cokolwiek innego), a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Może nie jest to najzdrowsza metoda, ale czasami można sobie pozwolić 🙂
W przyszłości planuję dłuższy wpis na temat samej tempury oraz smażenia na głębokim tłuszczu – dzisiaj przepis na pyszne nuggetsy z kurczaka. Zapraszam 🙂
Składniki:
- ok. 600 g filetów z kurczaka
- sól, pieprz
- olej do smażenia (ok. 0,5 l – w zależności od wielkości garnka). Ja użyłam oleju rzepakowego.
Składniki na tempurę:
- 1 jajko
- 300 ml bardzo zimnej wody gazowanej
- 200 g mąki pszennej
- opcjonalnie: pół łyżeczki ostrej papryki
Kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy tempurę: wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy (najlepiej użyć trzepaczki). Ciasto powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej do temperatury około 170-180 stopni. Przydaje się termometr, jednak bez niego też możecie sobie poradzić – po prostu rozgrzejcie olej bardzo mocno.
Kawałki kurczaka zanurzamy w tempurze i wrzucamy do oleju. Smażymy przez parę minut, aż zaczną przybierać złoty kolor. Dla pewności warto wyjąć jeden kawałek i go przekroić, aby sprawdzić czy kurczak nie jest w środku surowy.
Gotowe nuggetsy z kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym.
Kurczaka najlepiej smażyć partiami – kawałki nie powinny się stykać w garnku, bo mogą się połączyć i utworzyć jednego wielkiego nuggetsa 🙂
Nuggetsy świetnie smakują z dodatkiem różnego rodzaju sosów np. czosnkowego lub (jak u mnie) słodkiego sosu chilli.
Brak komentarzy