Uwielbiam lody! W planach mam zakupienie maszyny do lodów, jednak do tego czasu ratuję się produkcją domowych lodów na patyku. Do ich wykonania przydają się specjalne foremki – nie są drogie i są stosunkowo łatwo dostępne (na pewno są w Ikei, widziałam je też w Home&You). Jeżeli ich nie macie, wykorzystajcie jakikolwiek plastikowy kubeczek i patyczki do lodów lub łyżeczkę. Dzisiaj proponuję lody mocno owocowe. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać np. truskawki, jagody, maliny.
Składniki (ilość jest dostosowana do moich ikeowskich foremek)
- ok. 150g owoców (świeżych lub mrożonych)
- 200 ml maślanki
- 3 łyżki twarogu (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy. Przelewamy do foremek, wkładamy do zamrażalnika na parę godzin.
Możecie też zostawić część owoców w całości lub w kawałkach (w zależności od ich wielkości) i wrzucić do masy.
Żeby wyjąć lody z foremki, najlepiej jest potrzymać ją przez chwilę pod strumieniem ciepłej wody.
7 komentarze
bardzo ciekawy przepis 🙂 nie sądziłam że można dodać do lodów maślankę! zapisuję i zrobię 🙂
To jest tak naprawdę taki zamrożony koktajl owocowy 🙂
Taki zdrowy mleczny owocowy lód:) Mniam mniam
Też mam w planach jakieś domowe, owocowe lody 🙂
Lody moja miłość, ulubione słodycze, zwłaszcza zrobione własnoręcznie.
Super, takich lodów jeszcze nie jadłam 😀 muszę zrobić 😉
Mam takie same foremki, świetnie się sprawdzają. Dziś jadłam malinowe:)