W sklepach możemy dostać już figi! Te owoce są pyszne same w sobie, ale jeżeli macie ochotę na coś specjalnego, zachęcam do zrobienia tego prostego deseru. Na pewno nie będziecie zawiedzeni 🙂
składniki (na 4 porcje):
- 4 figi
- 60 g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g ricotty
- 2 łyżki miodu
Robimy kruszonkę – łączymy masło razem z cukrem i mąką, szybko zagniatamy (można za pomocą malaksera).
Figę kroimy na 4 części – ale nie do końca, tak żeby ćwiartki dało się rozchylić, a owoc pozostał w całości. Wsadzamy do małych naczyń żaroodpornych, posypujemy kruszonką. Wsadzamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
W tym czasie bierzemy ricottę i łączymy ją z miodem (jeżeli lubimy bardzo słodkie desery, możemy dodać więcej miodu).
Gdy figi będą upieczone, odstawiamy je na parę minut, aby nie były zbyt gorące. Do każdego naczynia kładziemy dwie łyżki ricotty. Podajemy ciepłe.
Może zainteresują Cię też przepisy na inne desery:
- Gorąca czekolada z mlekiem
- Muffinki lekko korzenne z kremem twarożkowym
- Lody zapiekane z malinami i kogel-moglem
3 komentarze
Aż zapachniało latem… Cudowne danie.
Trzeba je jakoś spróbować zatrzymać 🙂
Pycha! Uwielbiam figi z ricottą.