Wiadomo, że przygotowania do świąt są przyjemne, ale także męczące i czasochłonne. Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z Wami sposobem na szybki i prosty, a przy tym efektowny deser świąteczny. Będzie pięknie wyglądał na stole, a nie wymaga dużo pracy. Możecie przygotować galaretkę dzień wcześniej i udekorować deser przed samym podaniem.
Zainspirowałam się przepisem z tej strony – w oryginale, były to galaretki z wódką 🙂
składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie zielonej galaretki
- po 2 listki świeżej mięty na deser
- po 2 kandyzowane wiśnie na porcję
- bita śmietana do dekoracji
Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej, wcześniej przegotowanej wody. Kiedy lekko ostygnie, przelewamy do szklanek. Czekamy aż stężeje (kiedy całkowicie wystygnie, warto przenieść szklanki do lodówki).
Przed samym podaniem dekorujemy deser bitą śmietaną, kładziemy kandyzowane wiśnie i listki mięty, tak, żeby przypominały ostrokrzew.
3 komentarze
Prosty a jaki smaczny ;D
bardzo smaczny 🙂 I nie jest bardzo ciężki, co jest zaleta przy ogromie pyszności na świątecznym stole:)
Też przygotowuję takie desery i uwielbiam je 😉