Jedna z moich dobrych koleżanek jest wegetarianką. Zawsze ma świetne pomysły na pyszne, bezmięsne dania. Ostatnio ugościła nas właśnie taką sałatką. Muszę powiedzieć, że okazała się przepyszna i nasze damskie grono rzuciło się na nią, nie żałując sobie dokładek 😀 Za pozwoleniem Oli (pozdrawiam!) dzielę się z Wami przepisem.
składniki:
- mała sałata rzymska
- garść rukoli
- kulka mozzarelli
- 1 pomarańcza
- mieszanka dowolnych orzechów – u mnie po małej garści płatków migdałowych, orzechów laskowych i włoskich
- około 3 łyżek oliwy
- sos balsamiczny
Zaczynamy od uprażenia orzechów (chociaż jak bardzo nam się spieszy, możemy ten etap pominąć). Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu!), następnie wrzucamy na nią orzechy, zostawiamy na parę minut, mieszając od czasu do czasu. Będą gotowe, kiedy skórka orzechów laskowych zacznie się rumienić i odchodzić, migdały będą lekko złote, a po kuchni rozniesie się orzechowy zapach.
Sałaty myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę drobno kroimy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstkę i każdą z nich kroimy na 3-4 części.
Łączymy wszystkie składniki, wlewamy oliwę i mieszamy. Nakładamy na talerze, polewamy sosem balsamicznym.
Zamiast sałaty rzymskiej i rukoli możemy użyć dowolnego rodzaju sałaty.
5 komentarze
Bardzo fajny pomysł na sałatkę 😀
Pięknie wygląda ta sałatka. Ja też chętnie rzuciłabym się na nią 🙂
Pewnie tez bym sie na nia rzucila. Wyglada pysznie 🙂
nie tylko wygląda 🙂
Ja wegetarianką nie jestem ale taką sałatkę bym chętnie zjadła. 🙂