Ten sernik jest spełnieniem marzeń każdego nutellożercy. I sernikożercy. Czyli jest spełnieniem marzeń każdego 😀 Znacie kogoś kto nie lubi nutelli? To by było chyba sprzeczne z naturą.
Nutella jest naprawdę mocno wyczuwalna w masie, ciasto jest bardzo ciężkie, ale przepyszne. Całości dopełnia polewa, którą można też wykorzystać do wielu innych pysznych celów. Może do lodów?
Przepis na sernik nutellowy wygrzebałam na blogu Słodkie Fantazje, odrobinę go zmodyfikowałam.
Składniki:
Spód:
- 100g ciasteczek digestive z czekoladą
- 40-50g miękkiego masła
Masa:
- 700-800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową), ostatecznie – opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego (opcjonalnie mąki ziemniacznej)
- 250-300 g Nutelli
Polewa:
- 100 g Nutelli
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
Zaczynamy od przygotowania spodu:
Ciastka kruszymy w malakserze na piasek. Dodajemy kawałki masła, włączamy urządzenie jeszcze na chwilę (ciasteczka powinny mieć konsystencję mokrego piasku).
Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 23 cm), wyrównujemy.
Jeżeli nie macie malaksera – można ciastka włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Przesypujemy je do miski i wlewamy roztopione masło.
Można oczywiście zrobić zwykły spód z kruchego ciasta.
Następnie przyrządzamy masę serową:
Jajka ucieramy z cukrem (nie musimy ucierać do białości). Dodajemy twaróg, serek mascarpone i budyń, dalej ucieramy.
Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do drugiej Nutellę, miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy na przemian, zaczynając od środka. (Tu możecie zobaczyć o co mi chodzi). Ja wykładałam po 2 łyżki – wychodzi ładna zebra (następnym razem będę wykładała po 4-5 łyżek, aby uzyskać szersze paski). Oczywiście,możecie też wylać masy jedna na drugą i utworzyć nożem esy-floresy.
Sernik pieczemy w temperaturze 180°C około 60 minut (wkładamy go do rozgrzanego piekarnika). Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Robimy polewę:
Podgrzewamy w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, mieszamy – najlepiej robić to trzepaczką. Trzymamy na ogniu tylko do połączenia się składników, nie gotujemy.
Zimną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy