Stanowczo za rzadko jem śledzie, a przecież to naprawdę pyszna, zdrowa i tania ryba. Dodatkowo daje nam bardzo duże pole do popisu jeżeli chodzi o sposoby przyrządzenia. Wystarczy chwilę poświęcić na poszukiwanie inspiracji w internecie, żeby znaleźć tyle przepisów na śledzia, że nie zdołamy ich chyba nigdy wypróbować. Dzisiaj proponuję pyszny, śmietanowy sos z dodatkiem musztardy i curry. Może skusicie się i przygotujecie takie śledzie na Wigilijny stół? Mam nadzieję, że będą Wam smakowały 🙂
Składniki:
- 5 filetów śledziowych à la matias
- 120 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2-3 łyżeczki ostrej musztardy (ja użyłam sarepskiej)
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (można pominąć)
- 1 płaska łyżeczka curry
- pół dużej cebuli
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz
Pracę rozpoczynamy od moczenia śledzi
Wkładamy je do miski i zalewamy wodą. Czas moczenia jest różny i zależy od tego jak bardzo słone są nasze śledzie. Najlepiej co pół godziny wymienić wodę na świeżą i sprawdzać czy smak nam odpowiada (obcinając mały kawałeczek). Większość filetów śledziowych à la matias wymaga przynajmniej godzinnego moczenia.
Śledzie można też moczyć w mleku lub maślance.
Przygotowujemy sos:
Cebulę drobno kroimy. Przekładamy ją na sito i przelewamy wrzątkiem.
Cebula sparzona wrzątkiem jest delikatniejsza w smaku.
Do miski wkładamy śmietanę, obie musztardy, curry i pokrojony drobno koperek. Dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Wymoczone śledzie kroimy na około 1,5 cm kawałki. Wrzucamy je do miski z sosem i mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).
9 komentarze
Hmm,pyszności:)
W musztardzie muszą być pyszne :))
Ja też jem śledzie stanowczo za rzadko ale w Święta obowiązkowo! 🙂 Dzięki za fajny przepis!
Służę na przyszłość 🙂
takich śledzi chyba jeszcze nie jadłam, ale jestem na etapie wypróbowywania różnych przepisów, więc zapisuję 🙂
Śledzi nie jem i nigdy nawet nie widziałam takiej receptury 🙂
Pyszne śledziki 🙂 Mniam …
Bardzo smaczna propozycja, już czuję że będą pyszne!
Czy naprawdę sos /zalewę do śledzi – S O L I M Y ?!?! To po co namaczać śledzie? sos którym zalejemy śledzie i pozostawimy na kilka godzin, przesiąknie”solą że śledzi aż nadto, pomijając, że np musztarda również zawiera sól.