Czym jest soba?
Soba to rodzaj japońskiego makaronu wyrabianego z mąki gryczanej. Ma charakterystyczny szaro-brązowy kolor i głęboki smak. W Japonii je się go na ciepło i na zimno. Jest tradycyjną potrawą spożywaną w Nowy Rok. Bez większego problemu można makaron soba dostać w polskich sklepach w dziale z orientalną żywnością.
Nie jestem specjalistką od kuchni japońskiej – danie, które Wam dzisiaj prezentuję ma z nią zapewne niewiele wspólnego. Na szczęście brak autentyczności nadrabia smakiem. Idealnie byłoby do jego przygotowania użyć woka, jednak jeżeli go nie macie wystarczy zwykła patelnia.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 porcje makaronu soba
- połowa polędwiczki wieprzowej
- czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- pęczek botwinki razem z buraczkami (poza sezonem zastępujemy szpinakiem)
- 2 łyżki sezamu
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- olej roślinny
- marynowany imbir (opcjonalnie)
Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
Polędwicę oczyszczamy z błon, kroimy w cienkie plastry. Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli przekrawamy na pół, usuwamy ziarenka, następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek drobno kroimy (czosnek możemy przecisnąć przez praskę).
Sezam lekko prażymy na suchej patelni. (Uważajmy, żeby nie przesadzić – sezam szybko staje się gorzki).
Mocno rozgrzewamy patelnię lub woka. Wrzucamy mięso, smażymy kilka minut.
Mięso jest pokrojone w cienkie plasterki, uważajmy żeby go nie przesmażyć.
Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i na chwilę odkładamy.
Na patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju, następnie wrzucamy cebulę, po chwili czosnek, chilli i botwinkę z buraczkami. Smażymy około 5 minut, następnie dodajemy makaron soba i mięso. Polewamy sosem i posypujemy sezamem. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia po około 1 minucie.
Jeżeli chcemy, podajemy w towarzystwie marynowanego imbiru.
6 komentarze
Właśnie mam ten makaron i mało pomysłów, teraz już wiem co z nim, zrobię:)
robiłam bardzo podobne danie, bardzo dobre 🙂
Mam w szafce spory zapas soby i prawie o tym zapomniałam, dzięki Tobie zrobię coś pysznego 🙂
Makaron nieźle smakuje, a Twój znakomicie wygląda 🙂
Dzięki 🙂
Cześć 🙂 A czym zastąpić mięso w wersji wege?