Dzisiaj na Wilczym Apetycie tradycyjnie, wiosennie i świątecznie – bo do Wielkanocy coraz bliżej i najwyższy czas zacząć planować. Dlatego mam dla Was przepis na sos chrzanowy na zimno. Zapewne wiele osób go zna, ale może dla kogoś przepis będzie przydatny 🙂 Taki sos świetnie pasuje do wędlin, kiełbas, jajek… Czyli na Wielkanocny stół jest idealny. Polecam!
Składniki:
- dwa jajka ugotowane na twardo, ostudzone
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18% (ewentualnie można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 3 “kopczaste” łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz
Jajka kroimy na drobną kostkę (ja zawsze pomagam sobie krajalnicą do jajek).
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podana przeze mnie ilość chrzanu jest tylko sugestią – wszystko zależy od tego jak ostry sos chcecie uzyskać i jakiego chrzanu użyjecie. Świeżo starty zawsze będzie dawał większego “kopa” niż te ze słoiczka. Kupując chrzan w słoiczku warto przeczytać skład i wybrać ten z największą zawartością chrzanu – niekoniecznie będzie to ten najdroższy i znanej marki.
5 komentarze
U mnie zawsze sos chrzanowy występuje w wersji na ciepło, trzeba będzie spróbować też na zimno 😉
mmm…. taki właśnie lubię najbardziej!
Świetny do wędlin 🙂
Świątecznie! Gdzieś mi uciekł ten czas Wielkiego Postu i właśnie się zorientowałam, że trzeba już zacząć myśleć o przygotowaniach 😀
Od dawna za mną chodzi taki sos, zapisuję przepis 🙂