Przepisów z grzybami ciąg dalszy! Dzisiaj podaję mój sposób na sos grzybowy – taki najprostszy. Oczywiście możecie wzbogacić jego smak zielem angielskim, listkiem laurowym albo tymiankiem, ale ja sos grzybowy lubię najbardziej właśnie w takiej formie. Najlepiej jedzony łyżką prosto z patelni 🙂 Użyłam świeżych grzybów, ale z powodzeniem można też wykorzystać grzyby mrożone.
składniki:
- ok. 0.5 kg oczyszczonych, świeżych grzybów leśnych
- 1 mała cebula
- ok. 100 ml śmietany
- bulion/woda – ilość zależna od tego, ile wody puszczą grzyby; około pół szklanki
- ok. 30 g masła
- sól, pieprz
Grzyby kroimy na plasterki (jeżeli są bardzo duże – to na mniejsze kawałki). Cebulę drobno kroimy. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę. Podsmażamy około 5 minut, wlewamy wodę/bulion i dusimy około 20 minut na małym ogniu (aż grzyby będą miękkie), mieszając od czasu do czasu i wlewając wodę/bulion, jeżeli jest to potrzebne.
Śmietanę wlewamy do małego naczynia (może być szklanka), wlewamy do niej 1 łyżkę wytworzonego sosu, mieszamy. Łączymy z pozostałym na patelni sosem, mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty, ale uważamy, żeby sos się nie gotował.
Może zainteresują Cię też inne przepisy z grzybami:
Brak komentarzy