Dzisiaj pokażę wam tartę, która jest bardzo dobrym dowodem na to, że tarty są bardzo dobrą potrawą na zużycie tego co zalega w lodówce 😀 Chorizo doskonale współgra z cebulą i porem – tak jakby to był starannie przemyślany przepis, a nie dzieło przypadku. Polecam!
Składniki:
na spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w mniejsze kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
na masę jajeczną:
- 4 jajka
- 400 ml śmietany (użyłam kwaśnej 12%)
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g startego sera żółtego (u mnie Edam)
- sól, pieprz do smaku
ponadto:
- 1 mała kiełbaska chorizo (można zastąpić salami paprykowym)
- 3-4 plasterki dobrej wędliny
- 1 cebula
- 1 mały por (zielona i biała część)
- 30 g masła
- sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy kruchy spód:
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło (kroimy zimnym nożem). Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy (cienko – na około 3 mm) i wykładamy ciastem formę na tartę (moja miała 22,5 x 33 cm). Robimy „dziurki” widelcem i wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki.
Spód pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Bardziej dociekliwym polecam wpis o przygotowaniu kruchego spodu.
Robimy masę jajeczną i przygotowujemy pozostałe składniki tarty:
Kiedy spód jest już w piekarniku, kroimy cebulę w piórka, a por w talarki. Roztapiamy masło na patelni i dusimy cebulę i pora na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Powinny być zeszklone i miękkie.
Wszystkie składniki masy jajecznej oprócz sera łączymy ze sobą w misce trzepaczką. Dodajemy ser i mieszamy łyżką.
Wędlinę kroimy w paski, chorizo na plasterki.
Kiedy wyciągniemy spód z piekarnika, wykładamy na niego równomiernie cebulę i pora. Następnie rozkładamy chorizo i wędlinę.
Całość zalewamy masą jajeczną, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Brak komentarzy