Dzisiaj pokażę Wam co stało się z kruchym spodem, który był bohaterem pierwszego wpisu z cyklu “szkoła gotowania”. Zapraszam na pyszną tartę z tuńczykiem i fetą.
Składniki:
na spód:
- 250g mąki
- 150g masła pokrojonego w mniejsze kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
na masę jajeczną:
- 4 jajka
- 400 ml śmietany (użyłam kwaśnej 12%)
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
ponadto:
- puszka tuńczyka
- 130g fety
- 1 duża cebula
- ok. 30 g masła
- pęczek natki pietruszki
Najpierw przygotowujemy kruchy spód:
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Siekamy zimnym nożem. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkujemy (cienko – na około 3mm) i wykładamy formę na tartę (moja miała 20x30cm, ciasta powinno być więcej niż potrzeba). Robimy „dziurki ” widelcem i wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki.
Spód pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.
Bardziej dociekliwym polecam wpis o przygotowaniu kruchego spodu.
Robimy masę jajeczną i przygotowujemy pozostałe składniki tarty:
Kiedy spód jest już w piekarniku kroimy cebulę w piórka. Roztapiamy masło na patelni i dusimy cebulę na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Powinna być zeszklona i bardzo miękka, może się odrobinę zbrązowieć, ale raczej starajmy się tego uniknąć.
Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy ze sobą w misce trzepaczką.
Tuńczyka odsączamy.
Kiedy wyciągniemy spód z piekarnika wykładamy na niego równomiernie cebulę, potem nakładamy tuńczyka. Kruszymy w palcach fetę i równomiernie posypujemy nią całość, gdzieniegdzie dajemy też natkę pietruszki (możemy ją przedtem posiekać).
Całość zalewamy masą jajeczną, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
2 komentarze
Pyszna… Uwielbiam takie wytrawne tarty 😉
Ja tez 🙂