Szpinak, łosoś i suszone pomidory – to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Świetnie sprawdza się w tartach, ale też w tortilli 🙂 Dlatego dzisiaj zapraszam właśnie na tortillę. Chciałabym pokazać paru niedowiarkom, że ta potrawa nie musi koniecznie zawierać mięsa – gwarantuję, że jest pysznie! Użyłam łososia wędzonego, gdyż nie muszę go wcześniej przysmażać 🙂
składniki (na 2 porcje):
- 2 tortille
- 1 kulka mozzarelli
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- ok 150g szpinaku liściastego (to tak mniej więcej pół opakowania)
- 6 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Szpinak myjemy, a następnie suszymy. Kroimy go na drobniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (możemy dać odrobinę oliwy). Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut (aż zwiotczeje). Dodajemy czosnek (wyciskamy go lub drobno kroimy), gałkę muszkatołową i ok. pół łyżeczki soli. Mieszamy.
Łososia kroimy na drobniejsze kawałki, mozzarellę w plasterki. Suszone pomidory kroimy na pół.
Wszystkie składniki kładziemy na tortilli. Składamy ją w 1/3 wysokości, a następnie zwijamy w rulon. Dodatkowo możemy zawinąć tortillę w folię aluminiową (wygodnie się je).
Tortillę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut.
Tortilla z łososiem świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego.
Brak komentarzy