Tortille z różnymi dodatkami bardzo często pojawiają się u mnie na stole. Dlaczego? Bo to naprawdę szybki i pyszny obiad. Przy tym nie nudzą się szybko, bo za każdym razem można wsadzić do środka coś innego. Dzisiaj proponuję tortille z dużą ilością nadzienia – dlatego nie zwijałam ich w rulony, a tylko złożyłam na pół. Jeżeli wolicie rulony, to składników powinno wystarczyć nawet na cztery porcje 🙂 Zamiast polędwiczki możecie użyć kurczaka – też świetnie się sprawdzi.
składniki (na 2 spore porcje):
- 2 tortille pszenne
- średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- szklanka startego żółtego sera (u mnie Edam)
- ulubiona przyprawa do mięsa (np. płaska łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki rozmarynu, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz)
- oliwa do marynaty (około 5 łyżek)
składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 12% (lub w wersji bardziej dietetycznej – gęstego jogurtu naturalnego)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ewentualnie: ostra papryka, zioła prowansalskie
Polędwiczkę wieprzową czyścimy z błon, kroimy na małe kawałki (tak jak na gyros). Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i wlewamy oliwę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Teraz mamy czas, żeby zrobić sos czosnkowy. Do miski wkładamy śmietanę (lub jogurt) i majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dokładnie mieszamy widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku (teraz możemy też wrzucić paprykę i/lub zioła prowansalskie). Mieszamy.
Cebulę i czosnek drobno kroimy (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Pieczarki kroimy na plasterki (lub na mniejsze kawałki, jeżeli są bardzo duże). Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili pieczarki. Smażymy na średnim ogniu. Gdy będą gotowe przerzucamy je do miski.
Wyciągamy mięso z lodówki, wrzucamy je na patelnię, na której przed chwilą smażyły się pieczarki (do smażenia powinna wystarczyć oliwa z marynaty, ale jeżeli uważacie, że to za mało, wlejcie jej trochę na patelnię przed smażeniem mięsa). Polędwiczkę smażymy około 10-15 minut na średnim ogniu.
Wyciągamy tortille. Wykładamy na nie równomiernie pieczarki i mięso. Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy tartym serem żółtym. Składamy na pół.
Teraz możemy postąpić z nimi na dwa sposoby:
1. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 7-8 minut (tylko nie na kratce bo nadzienie ma tendencje do wypadania!). Pomocnym patentem może być spięcie końców tortilli wykałaczką, żeby się nie rozkładała.
2. Przysmażyć tortillę na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Około dwóch – trzech minut z każdej strony powinno wystarczyć 🙂 Ja wolę tą metodę i używam patelni do naleśników.
Może zainteresują Cię też inne przepisy:
3 komentarze
Lubię takie szybkie, apetyczne dania.
Też doceniam tortille za jej szybkość i łatwość w przygotowaniu, trzy składniki i jest obiad 🙂
Co jutro gotujecie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci