Jeżeli śledzicie profil Wilczego Apetytu na Facebooku, na pewno wiecie, że zostałam obdarowana cukinią – gigantem. (Dzięki Reiss! ) Od razu zaczęłam myśleć co można z niej przygotować. Wybór padł na przepis zupę z cukinii z Kwestii Smaku. I to był strzał w dziesiątkę! Zupa jest przepyszna i ma niebywale interesujący smak. Dodatek świeżej mięty i jogurtu sprawia, że jest bardzo lekka i świeża. Gorąco polecam 🙂
Jak wcześniej wspomniałam, przepis pochodzi z Kwestii Smaku, odrobinę go zmodyfikowałam.
składniki:
- około 500g cukinii (mniej więcej jedna duża cukinia, ale tylko część mojej cukinii-giganta :D)
- 1 duży ziemniak
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
- 2 – 3 czubate łyżki gęstego jogurtu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka kroimy w kostkę. (Jeżeli cukinia ma bardzo grubą skórę – jak moja, lepiej ją obrać). Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, solimy i szklimy na maśle i oliwie na patelni lub (i to będzie wygodniejsze)w rondlu z grubym dnem. Dodajemy ziemniaki a za chwilę cukinię i smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy 1 szklankę bulionu, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy pozostały bulion, (jeżeli używamy patelni, to jej zawartość przerzucamy do garnka z pozostałym bulionem). Gotujemy do miękkości warzyw przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miętę.
Zupę odstawiamy z ognia. Jogurt wykładamy do kubka i rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Mieszamy z zupą a następnie całość miksujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Świetnie smakuje z grzankami.
Brak komentarzy