Dla mnie Wieczór Wigilijny to przede wszystkim zapach grzybów rozchodzący się po całym domu. A chyba najsmaczniejszym daniem jest zupa grzybowa. Dzisiaj proponuję równie pyszną zupę – krem. Pachnie tak samo pięknie. 🙂 Oczywiście najlepsza wyjdzie, jeżeli użyjemy prawdziwków – ale inne grzyby też zdadzą egzamin.
składniki na około 4 porcje:
- 300 g grzybów świeżych ( lub mrożonych)
- ok 30 g grzybów suszonych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- mały por
- 1 duża cebula
- pół szklanki śmietany kremówki (lub mniej, jeżeli ta ilość Was przeraża)
- sól, pieprz
Grzyby suszone moczymy parę godzin, a najlepiej całą noc.
Przecedzamy grzyby przez sito, ale robimy to nad garnkiem, w którym docelowo będziemy gotować zupę. Grzyby płuczemy (aby pozbyć się resztek lasu 🙂 ) i również wrzucamy do garnka.
Świeże grzyby również dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka. Wszystkie warzywa obieramy, wrzucamy do garnka. Zalewamy co najmniej litrem wody (tak, żeby warzywa i grzyby były przykryte i jeszcze trochę 🙂 ).
Nakładamy na garnek przykrywkę, stawiamy go na średnim ogniu. Doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy przez około pół godziny.
Po tym czasie zupę miksujemy, następnie dodajemy śmietany.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Najlepszym dodatkiem do zupy będą łazanki, sprawdzi się też groszek ptysiowy. Można także dodać natki pietruszki.
Brak komentarzy