W sklepach pojawiły się już kurki! Muszę przyznać, że ze wszystkich grzybów to na nie czekam najbardziej i bardzo się cieszę, że są stosunkowo łatwo dostępne. Jedyną ich wadą (jak większości grzybów) jest fakt, iż nienawidzę ich czyścić. Najczęściej idę na łatwiznę i robię to pod bieżącą wodą (tak wiem, że grzybów nie powinno się moczyć 🙂 ).
Kurki wykorzystuję w rozmaity sposób – robię sos, krem, makaron, tarty… Dzisiaj podaję przepis na moją ulubioną zupę kurkową. Smacznego!
Składniki (na około 4 porcje):
- 250 g kurek
- 1 cebula
- ok. 30 g masła
- 0,5 l bulionu warzywnego, grzybowego lub z kury (może być z kostki)
- 200 ml śmietany (używam kwaśnej 12%, ale inna też się nada)
- sól, pieprz do smaku
Kurki czyścimy, większe możemy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy razem z grzybami na rozgrzaną patelnię (z rozpuszczonym masłem). Smażymy około 10 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie wrzucamy zawartość patelni (razem ze wszystkimi płynami) do bulionu, gotujemy przez kolejne 10 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy śmietanę. Najlepiej ją “zahartować,” żeby się nie zważyła (jest to szczególnie ważne jeżeli używamy kwaśnej śmietany). W tym celu przelewamy śmietanę do miseczki i wlewamy do niej łyżkę zupy, mieszamy. Potem kolejną i znowu mieszamy itd., aż mieszanina nie będzie już przypominała śmietany, tylko bardzo zabieloną zupę (ja po prostu używam miski, w której potem podam zupę i dodaję śmietany do momentu, aż będzie pełna). Przelewamy zawartość miseczki do garnka
i mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku. Gotowe 🙂
Jeżeli liczycie kalorie, możecie zmniejszyć ilość śmietany. 🙂
A jeżeli macie ochotę, możecie także zmniejszyć ilość śmietany i wrzucić do zupy jeden lub dwa trójkąciki serka topionego.
8 komentarze
Ja też uwielbiam kurki, cały czas chodzi za mną zupa kurkowa, ale jakoś nie mogę znaleźć czasu, a to przecież takie proste i pyszne!
Mam nadzieję, że uda Ci się ją zrobić nim kurki znikną ze sklepów 🙂
Witam,a ja mieszkam na MAZURACH b.blisko lasu i kureczki oraz inne grzybki zbieram żartobliwie mówiąc sięgając z tarasu:):)POZDRAWIAM.
zazdroszczę 🙂 tym bardziej, że kupić można raczej tylko kurki i podgrzybki…
Bez ziemniaków lub klusek, makaronu…? Co to za zupa? 25 dkg kurek i woda… i to mają być 4 porcje zupy? hahaha
Nie każda zupa musi być bardzo pożywna, ja bardzo lubię lekkie zupy, które można potraktować bardziej jako przystawkę niż danie główne. Kurkowa zupa na wodzie faktycznie nie byłaby zbyt dobra, dlatego w przepisie jest bulion 😉 Użycie własnoręcznie zrobionego bulionu podkręci smak – polecam 🙂 Nie ma też przeszkód, żeby do zupy dodać ziemniaka jeżeli ktoś ma ochotę 🙂
Dziękuje za przepis. To moja pierwsza zupa w życiu zrobiona samemu i jest PYSZNA :).
Ogromnie się cieszę 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na zupy i nie tylko 🙂