Takie roladki są idealne jako pomysł na przekąskę na każdą imprezę – robi się je bardzo szybko i smakują prawie każdemu. U nas sprawdziły się na Sylwestra. Nie podaję dokładnych proporcji składników, ale jedno opakowanie serka i łososia wędzonego powinny wystarczyć na przygotowanie 2-3 tortilli, co po pokrojeniu daje całkiem pokaźną ilość roladek 🙂
składniki:
- łosoś wędzony
- tortille pszenne
- serek chrzanowy (taki do smarowania)
- sałata rzymska (albo kapusta pekińska)
Tortillę rozkładamy na blacie i dokładnie smarujemy serkiem chrzanowym. Jednak nie przesadzajmy z nim – warstwa powinna być raczej cienka. Następnie kładziemy na placek kawałki łososia i listki sałaty. Nie przesadzajmy z ich ilością! Jeżeli damy za dużo składników, roladki będą się rozpadać (te ze zdjęcia u góry właśnie dlatego nie są idealne :D)
Zwijamy tortillę dosyć ciasno, następnie kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości około 1,5 cm.
Przy zwijaniu można dodać trochę serka na krawędzie.
Jeżeli przygotowujemy roladki z wyprzedzeniem, zwiniętą tortillę owińmy ciasno folią spożywczą i włóżmy do lodówki na parę godzin. Po wyjęciu będzie o wiele łatwiej ją pokroić.
2 komentarze
Proste i smaczne!
Dokładnie 🙂