Kiedy na dworze upał – nie mam ochoty gotować. Zresztą ostatnio mam tak mało czasu, że i tak często nie daję rady przygotowywać porządnych posiłków. Taki chłodnik jest idealny na takie dni. Przyrządza się go w parę chwil, nie zasmrodzi kuchni i daje niesamowite odświeżenie w upalne popołudnie. No same zalety! 🙂 Dodatkowo ma piękny, świeży, letni kolor. Zajada się nim nawet mały Wilczek, bo to przecież frajda jeść to samo co mama i tata. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 miękkie awokado
- pół szklarniowego ogórka
- pół ząbka czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- około 3 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
- szklanka zimnej, przegotowanej wody
- kilka kostek lodu
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Ogórek pokrój na pół i wyjmij pestki. Miętę drobno pokrój, czosnek wyciśnij przez praskę. Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i łyżką wyjmij miąższ.
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz dodać więcej jogurtu lub wody do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
Smacznego!
3 komentarze
chętnie spróbuję jak wrócą upały:)
Interesujący przepis. Uwielbiam awokado, więc spróbuję 🙂
z awokado jeszcze nie robiłam chłodnika, ciekawa wersja 🙂