Masz już dość truskawek? Pewnie nie, ale na pewno minął już okres, w którym wszystkie przyniesione owoce znikają w magiczny sposób w ciągu pół godziny. To znak, że zamiast solo albo ze śmietaną i cukrem, truskawki można wykorzystać bardziej kreatywnie. Ja proponuję upiec ciasto. Będzie akurat na niedzielę 🙂 Przepis ciekawy, bo zamiast mąki wykorzystałam kaszę mannę. Przyznam, że głównie piekłam dla męża, bo ja fanką kaszek nie jestem. Jednak także z przyjemnością zjadłam kilka kawałków. Uwaga! Jest bardzo syte, o wiele bardziej niż ciasto ze zwykłej mąki, warto mieć w pobliżu kilku głodomorów, którzy spałaszują nadmiar.
Składniki:
- 250 g masła
- 400 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam cukru waniliowego własnej roboty)
- 500 ml kwaśnej śmietany (użyłam 18%, ale 12% też powinna się nadać)
- 300 g + 70 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 400 g truskawek (umytych, bez szypułek)
Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm.
Przepis pochodzi z dodatku do gazety “Twój Styl” – “Ciasta i ciasteczka” z 2015 roku.
Przygotuj ciasto:
W rondelku roztop masło. Odstaw do ostygnięcia.
Masło najlepiej roztopić na małym ogniu, pokrojone w mniejsze kawałki. Pomoże to uniknąć przypalenia i przyśpieszy proces.
300 g cukru utrzyj ze śmietaną za pomocą miksera. Dodaj pozostałe sypkie składniki i ostudzone masło. Wymieszaj dokładnie, zostaw na 15 minut. W tym czasie masa zgęstnieje.
Masło nie może być ciepłe – jeżeli niedostatecznie wystygnie, ryzykujesz, że śmietana się zważy.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Gdy 15 minut minie i ciasto zgęstnieje, ucieraj je jeszcze mikserem przez 2-3 minuty. Przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 45 minut.
Przygotuj syrop do nasączenia ciasta:
W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotuj syrop do nasączenia. Do rondelka z grubym dnem (możesz też użyć patelni) wsyp 75 g cukru. Dolej łyżkę wody i postaw na palnik. Gdy cukier zyska głęboką, brązową barwę, dolej sok z pomarańczy (uwaga, będzie pryskać!) i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gęsty syrop (mieszaj w razie potrzeby).
Jeżeli nie czujesz się na siłach, żeby samodzielnie przyrządzić syrop – ostatecznie możesz użyć samego soku z pomarańczy (zwiększ jego ilość), albo ugotować syrop z samego cukru i soku.
Upieczone ciasto ponakłuwaj gęsto wykałaczką i obficie skrop syropem. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj dekorację:
Połowę truskawek zmiksuj na gładki sos (możesz dodać 1-2 łyżki cukru). Pozostałe przekrój na połówki. Gdy ciasto przestygnie, polej je obficie sosem i udekoruj owocami. Pozostałą ilość sosu podaj osobno.
Chociaż zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, ciasto i tak jest bardzo słodkie. Jeżeli wolisz bardziej wytrawne wypieki, możesz ograniczyć ilość cukru jeszcze bardziej.
9 komentarze
uwielbiam kaszę mannę, jak dziecko:) takie ciacho kusi:)
pyszne ciasto, pyszne zdjęcia, chce się jeść! : )
Bardzo lubię ciasta na bazie kaszy mannej, bo mają taką, wilgotną, fajną strukturę 🙂 Spałaszowałabym na pewno, a truskawki mi jeszcze zdecydowanie nie zbrzydły 😀
Ja na razie z powodu diety nie mogę jeść ani kaszy, ani truskawek. Na szczęście niedługo będę mogła i wtedy sobie truskawkowo użyję : )
bardzo ciekawe ciasto, wygląda pysznie!
Narobiłaś mi Olu smaka 🙂 muszę tylko podmienić składniki na wersję roślinną. Bardzo dawno nie jadłam ciasta z kaszą manną i chyba pora naprawić ten błąd 🙂 Poeksperymentuję dzisiaj 🙂
bardzo ciekawe ciacho, takiego jeszcze nie robiłam 🙂
Ło matko, czemu ja tego przepisu nie znalazłem miesiąc temu, gdy truskwki chodziły po 5 zł 😀
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂