Jeżeli macie dość chemicznego posmaku cukru wanilinowego dostępnego w każdym sklepie, udającego prawdziwy cukier waniliowy – to jest coś dla Was. Bo niestety prawdą jest, że cukier wanilinowy to prawdziwej wanilii nawet na oczy nie widział. Wanilina jest substancją wytwarzaną syntetycznie, która posiada silny, waniliowy aromat.
Prawdziwy cukier waniliowy możecie zrobić sami w domu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. Jedna mała uwaga – lepiej nie kupujcie lasek wanilii w sklepach stacjonarnych. Niestety, można tam ostro za nie przepłacić. Polecam zakupy internetowe 🙂
składniki:
- 1 kg drobnego cukru do wypieków
- 2 laski wanilii
Cukier przesypujemy do dużego słoika (lub innego pojemnika, w którym planujemy przechowywać gotowy cukier waniliowy). Laski wanilii przekrawamy wzdłuż ostrym nożem. Wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je do cukru. Dokładnie mieszamy. Same laski również wkładamy do słoika i “zatapiamy” w cukrze.
Domowy cukier waniliowy jest gotowy po około 2 tygodniach. Po tym czasie w pełni nasiąknie aromatem wanilii.
Ja mam zwyczaj swój cukier “dokarmiać”. Kiedy używam lasek wanilii, nie wyrzucam ich potem – tylko dodaję do cukru.
W podobny sposób można przygotować inne domowe, aromatyzowane cukry np. cynamonowy lub lawendowy (z suszonej lawendy).
2 komentarze
Myślę, że mieć swój własny domowy cukier waniliowy to super sprawa. Bardzo dobry pomysł! : )
[…] waniliowy aromat, możemy też zamiast cukru trzcinowego użyć cukru waniliowego, najlepiej własnej produkcji. Wtedy już nie musimy dodawać pasty lub […]