Jako, że sezon na cukinię trwa, staram się często wykorzystywać ją w kuchni. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Dzisiaj proponuję makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym – pyszne danie na szybki, letni (i nie tylko) obiad.
składniki (na 2-3 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (jeżeli są bardzo duże wystarczy jedna)
- 1 duża cukinia
- 200g kwaśnej śmietany (12 lub 18%) – czyli jeden kubeczek
- 1 mała cebula (lub pół dużej)
- makaron wstążki – około 300g j
- sól pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (około 3-4 łyżek)
- około 2 łyżeczek ulubionej przyprawy do kurczaka (lub np. 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki o ostrej i pół łyżeczki suszonego rozmarynu)
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe, podłużne kawałki (jak na gyros, tylko trochę mniejsze). Wkładamy do miski, polewamy oliwą i wrzucamy przyprawy – bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cukinię obieramy, a następnie używając obieraczki do warzyw wycinamy z niej cienkie wstążki. Jeżeli nie mamy obieraczki (polecam kupno – przydatny gadżet 🙂 )kroimy cukinię w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej do smażenia i na małym ogniu szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (potrwa to około 5 minut). Pod sam koniec dodajemy cukinię. Przerzucamy je z patelni do miski, a na patelnię wrzucamy kurczaka, smażymy.
Kiedy kurczak jest gotowy, wrzucamy z powrotem cebulę i cukinię na patelnię, wszystko zalewamy śmietaną i na bardzo małym ogniu gotujemy całość około 2 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody, w której gotował się makaron. Solimy i pieprzymy do smaku (polecam kolorowy pieprz).
Odcedzamy makaron, dodajemy go na patelnię i dokładnie mieszamy, upewniając się, że każda wstążka jest oblepiona sosem.
Smacznym dodatkiem mogą tu być tez kapary lub suszone pomidory.
Może zainteresują Cię też inne przepisy:
- Makaron z szynką dojrzewającą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i kremowym serkiem
- Makaron z wędzoną rybą i suszonymi pomidorami
- Ravioli ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami
17 komentarze
Dzisiaj wypróbuję, bardzo obiecujący przepis!
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Pyszne. Zrobiłam już raz, a dziś powtórka, więc wróciłam po ściągawkę. Następnego dnia, została odrobina i mało się nie pobiliśmy o to, kto ma zjeść;) Dzięki i pozdrawiamy gotująco.
Ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂
Wspaniały przepis! Danie jest pyszne, proste, szybkie i tanie, same plusy ;D
Super! Ja do sosu dodałam odrobinę przecieru pomidorowego, Nie wygląda tak pięknie jak u Ciebie, ale jest pyszne. Od dzisiaj to mój ulubiony sposób na kurczaka 🙂
Dzięki za podrzucenie pomysłu, na pewno kiedyś wykorzystam 🙂
pyszne, ja dorzuciłem brokuł i trochę sera też rewelacja no i świeża nać pietruszki na koniec.
I super 🙂 Cieszę się, ze smakowało 🙂
Genialne danie! <3
Dzięki! To jeden z moich ulubionych przepisów 🙂
Pyszne! ja jeszcze dodałam duza ilość chli świeżej oraz w proszku i troszeczke sosu slodko kwasnego chinskiego zamiast śmietany jogurt naturalny zmieszany z koncentratem pomidorowym wszystko zrobiłam na oliwie makaron ryżowy po prostu bajka 🙂 (i jak mało kalorii)
Brzmi niesamowicie pysznie – muszę wypróbować Twoją wersję 🙂
Mogę zamiast śmietany dac jogurt naturalny?
Tak – ja często tak robię. Trzeba tylko uważać, bo jogurt naturalny łatwo się może zważyć. Najlepiej go dodać już po zdjęciu patelni z kuchenki, nie gotować!
[…] Makaron z cukinią i kurczakiem […]
Przepis rewelacja! Ja dodalam do smaczku trochę boczku, najwięcej zabawy z cukinia ale warto bo sos jest delikatniejszy 😉