Placki z cukinii “chodziły” za mną już naprawdę kawał czasu i nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czemu wypróbowałam ten przepis dopiero teraz. Placuszki wyszły fantastyczne , bardzo chrupiące 🙂 Mój mąż stwierdził, że przypominają w smaku tradycyjne placki ziemniaczane. Placuszki z cukinii sprawdzą się jako lekki posiłek, albo nawet jako dodatek do obiadu.
Przepis II pochodzi z bloga smitten kitchen.
EDIT (7.08.2014): Zmodyfikowałam wpis i dodałam drugą wersję przepisu. Teraz możecie wybrać czy wolicie placki smażone (przepis I) czy placki smażone i dodatkowo pieczone w piekarniku (przepis II). Placki pieczone mogą być grubsze (takie jak na zdjęciach), placki smażone powinny być bardziej płaskie, żeby nie były surowe w środku.
Przepis I
Składniki (na 8-10 małych placków):
- ok 450g cukini (u mnie trzy średnie)
- 1 łyżeczka soli + ewentualnie do smaku
- 2 szalotki (poszatkowane) lub ewentualnie mała cebula (lub pół)
- 1 duże jajko, roztrzepane
- pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Cukinie myjemy, obcinamy końce (nie trzeba, ale można je obrać). Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Najlepiej to zrobić za pomocą robota kuchennego – pozwala na uzyskanie długich nitek. Jeżeli takowego nie macie – zwykła tarka też się nada 🙂
Cukinie posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy płyn, który się z nich wydobył. Próbujemy i jeżeli uważamy, że cukinia potrzebuje więcej soli – dodajemy ją.
Dodajemy posiekane szalotki/cebulę, jajko i pieprz. Dodajemy mąkę. Mieszamy całość na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej do smażenia i po chwili zaczynamy formować placuszki. Nakładamy je łyżką i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą mieć lekko złoty kolor. Ja nakładałam dużą łyżkę masy i spłaszczałam je.
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przepis II
Składniki:
Jak w przepisie I + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placki przygotowujemy jak w przepisie I, ale do mąki dodajemy proszek do pieczenia.
Po odsączeniu usmażonych placków przekładamy je na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
Może zainteresują Cię też inne przepisy:
8 komentarze
Lubię je..Ja dodaję też starty surowy ziemniak, polecam 🙂
Też bardzo dobry pomysł 🙂
Śliczne Ci wyszły placuszki 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Tak naprawdę nie są aż tak ładne, ale za to szalenie fotogeniczne 🙂
Placków z cukinii nigdy nie odmawiam 🙂
obiad na jutro 😀 dzięki Ola 😛
Służę na przyszłość 😉
uwielbiam placki z cukinii!! Twoje wyglądają przepysznie!