Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek obiadowy w Polsce. Jednak niestety najczęściej jemy je przyrządzone na dwa sposoby: gotowane z wody, albo tłuczone. Poza sezonem na młode ziemniaki, kiedy mogłabym je jeść na kilogramy wyłącznie z dodatkiem masła i koperku, stają się często zwykłym, nudnym zapychaczem. Dlatego, kiedy mam trochę więcej czasu lubię zrobić z nimi coś bardziej kreatywnego. Najczęściej smażę je na patelni. Na pewno każdy z nas zna tą potrawę – to chyba najbardziej popularny sposób na zużycie ziemniaków, które zostały z dnia poprzedniego. Wystarczy jajko, kefir i pyszny obiad gotowy 🙂 Ja zachęcam Was do potraktowania smażonych ziemniaków jako “bohatera” waszego talerza i podpowiem jak zrobić je idealnie. Zapraszam!
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki. Mogą być to plasterki, ja preferuję ćwiartki lub ósemki (a czasami jeszcze mniejsze części, jeżeli ziemniak jest duży). Lepiej ziemniaka pokroić przed ugotowaniem – nie poparzymy sobie palców, ugotowane często rozpadają się przy krojeniu.
Ziemniaki płuczemy, wsadzamy do garnka z osoloną wody (łyżeczka soli). Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Czas gotowania będzie zależny od tego, na jak duże kawałki pokroiliśmy ziemniaki, z reguły będzie to kilkanaście minut. Uważajmy, żeby ich nie rozgotować – będą się wtedy rozpadać przy smażeniu.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Na dużym ogniu stawiamy patelnię. Kiedy się rozgrzeje, wlewamy olej. Powinno być go tyle, żeby pokrył całą powierzchnię patelni.
Niektórzy uważają, że najlepsze ziemniaki, to te smażone na smalcu. Nie używajmy natomiast masła – zbyt łatwo je spalić.
Czekamy chwilę aż olej się rozgrzeje, wrzucamy ziemniaki. Dodajemy kilka ząbków czosnku (nie trzeba ich obierać) i ulubione przyprawy. Ziemniaki smażymy kilkanaście minut, przewracając je od czasu do czasu. Nie mieszajmy ich jednak cały czas – potrzeba chwili, aby utworzyła się złota, chrupiąca skorupka. Idealne smażone ziemniaki wymagają cierpliwości!
Jakie przyprawy i zioła pasują do smażonych ziemniaków? Najłatwiej użyć gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Zachęcam Was jednak do kreatywności i stworzenia własnych mixów. Świetnie sprawdzą się :
- rozmaryn
- tymianek
- papryka słodka
- papryka ostra
- chili
- i wiele, wiele innych.
Smażone ziemniaki świetnie smakują z dodatkiem drobno pokrojonego szczypiorku.
2 komentarze
Jak mi zostaną na drugi dzień to chętnie odsmażam, pyszności:)
Bardzo lubię takie ziemniaki. Czasami je piekę zamiast smażyć, dodaję jeszcze cebulę. Nadaje fajną słodkość.