Cykl Kulinarna Encyklopedia jest stworzony dla każdego, kto ciekawy jest nowych smaków i chce poznać nowe produkty. Nie znajdziesz tu długich i nudnych opisów, a tylko najważniejsze informacje i praktyczne wskazówki.
Założę się, że jeżeli nie jesteś pasjonatem kulinariów, albo jeżeli nie spędzasz wakacji w krajach śródziemnomorskich, kwiaty z cukinii nie kojarzą Ci się z czymś jadalnym. Nie bój się, nie jesteś sam. Jadalne kwiaty to w Polsce wciąż mało popularny temat, chociaż zaglądając na blogi kulinarne można by czasami pomyśleć inaczej. Jeżeli masz ochotę na coś nowego i interesującego, zapraszam do zapoznania się z podstawowymi informacjami na temat kwiatów cukinii.
Cechy charakterystyczne
Kwiaty cukinii są bardzo niedoceniane w kuchni i najczęściej pozostają niezerwane. To błąd! Mogą pozytywnie Cię zaskoczyć. W smaku są bardzo delikatne, nie dominują w potrawie. Kwiaty cukinii występują w dwóch odmianach męskiej i żeńskiej (z małymi cukiniami na końcu). Obie są jadalne i jednakowo pyszne. Nie są zbyt trwałe, najlepiej przygotować tego samego dnia, kiedy zostały kupione lub zerwane. Kwiaty cukinii popularne są w kuchni krajów śródziemnomorskich i tam raczej nikogo nie dziwią.
Do czego używać
Najbardziej chyba popularną metodą przygotowania kwiatów cukinii jest ich zanurzenie w lekkim cieście naleśnikowym i usmażenie w gorącym tłuszczu. Łatwo je się nadziewa (np. ricottą z dodatkami). Sprawdzają się w sałatkach, tartach i jako dodatek do makaronów. Przed przyrządzeniem trzeba je ostrożnie oczyścić, rozchylić płatki i usunąć pręciki. Ze względu na ich delikatność, odradzane jest mycie kwiatów cukinii wodą. Ja zaryzykowałam i nic im się nie stało 🙂
Gdzie kupić
Tutaj zaczynają się schody. Misja zdobycia kwiatów cukinii może być bardzo trudna i narazić Cię na zdziwione spojrzenia ogrodników i pań w warzywniaku. Podobno można kupić je na niektórych targach w większych miastach, szczególnie na tych “eko”. Najłatwiej jest chyba zerwać je we własnym ogródku lub ładnie się uśmiechnąć do rodziny czy znajomych. Prawdopodobnie i tak ich nie użyją. Poproś o kwiaty męskie, żeby nie umniejszyć przyszłych plonów.
Kwiaty cukinii, które widać na zdjęciach trafiły do tarty, na którą przepis wkrótce 🙂
3 komentarze
moja babcia robiła je w cieście naleśnikowym, mama je uwielbiała, ale tylko o nich opowiada, sama nie miała odwagi się za nie zabrać:)
Rzeczywiście smażone kwiaty cukinii są u nas ciekawostką, ale też robiłam i są smaczne : )
O proszę, jaka ciekawostka! W tym roku nie mam w ogródku cukinii, ale w przyszłym roku postaram się o to zadbać!