Lemoniada limonkowa z mlekiem skondensowanym

By - Napoje i syropy
Lemoniada

Bardzo lubię wynajdywać różnego rodzaju napoje i je przyrządzać. Lemoniady, koktajle to moja bajka. Im dziwniejsze tym lepsze 🙂 Dlatego nie mogłam oprzeć się przepisowi na Brazylijską Lemoniadę, którą przyrządza się z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Brzmi dziwnie, ale gwarantuję Wam, że efekt jest rewelacyjny! Lemoniada jest bardzo odświeżająca, idealna na upały. Muszę przyznać, że pobiła mój ulubiony dotychczas letni napój czyli mrożoną Chai Tea Latte. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

A przepis znalazłam na blogu Playzwithfood

Składniki:

  • 6 szklanek  zimnej  wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 limonki
  • 6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w lodówce, tylko nie wkładajmy do lodówki gorącego garnka).

Przygotowanie lemoniady z limonek

Limonki dokładnie myjemy (wodą i jakimś detergentem np. mydłem), odkrawamy końcówki i kroimy w ósemki. Umieszczamy połowę limonek i połowę wody z cukrem w blenderze, miksujemy. Przelewamy płyn przez sito do miski z dziubkiem (będzie nam łatwiej potem go nalewać), dokładnie przyciskając łyżką miąższ do sita, żeby wydobyć jak najwięcej płynu. Następnie powtarzamy te same czynności z drugą partią limonek i wody z cukrem.

Przygotowanie lemoniady na trzech zdjęciach

Na koniec dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Gotową lemoniadę podajemy schłodzoną, z dużą ilością lodu.

Ilość mleka skondensowanego potraktujcie jako sugestię. Będzie ona zależeć od naszych preferencji smakowych oraz od limonek, które mogą być mniej lub bardziej gorzkie.



Mogą Cię również zainteresować

6 komentarze

  • Odpowiedz Lena - at 12:42

    Ale świetny pomysł na lemoniadę;)

  • Odpowiedz Królowa Karo - at 21:23

    Lemoniada z mlekiem? To mnie teraz zaciekawiłaś… muszę spróbować!

  • Odpowiedz gin - at 17:15

    Ciekawy pomysł; jeśli do Danii wrócą upały – wypróbuję 🙂
    Jak limonki szorujesz mydłem, to nie mają później mydlanego posmaku…?

    • Odpowiedz Ola Wilczek (Wilczy Apetyt) - at 15:07

      Jeżeli dobrze wypłuczesz, nie powinny mieć 🙂 Planuję niedługo osobny wpis o myciu cytryn i limonek 🙂

  • Odpowiedz Świnka - at 21:58

    Super, w sam raz na takie upały (takie jak kilka dni temu bo obecnie ochłodzenie) 😀

  • Odpowiedz poproszę dokładkę - at 13:05

    uwielbiam mleko skondensowane, więc mimo, że jest to niecodzienne połączenie, pewnie by mi posmakowało :-))

Napisz komentarz

Polub Wilczy Apetyt!

Jeśli podoba Ci się na moim blogu, polub również mój profil 🙂