Koniecznie spróbujcie tej lemoniady! Jest przepyszna i idealna na upały – a te chyba tak szybko się nie skończą. Połączenie rabarbaru z wanilią jest fantastyczne. Mojego męża trochę dziwiły czarne ziarenka pływające w szklance 😉 Po prawie dwóch latach małżeństwa powinien poznawać wanilię 😀 Jeżeli akurat nie macie jej w domu i tak zróbcie sobie dzbanek tej lemoniady, też będzie pyszna 🙂
Przepis pochodzi z tego bloga, odrobinę go zmieniłam.
Składniki:
- 500 g rabarbaru (jak najbardziej różowego)
- 1 duża cytryna (lub 2 mniejsze)
- 1 laska wanilii
- 3/4 szklanki cukru
- 300 ml wody + 1,5 l do dopełnienia
Do podania:
- mięta
- plasterki cytryny
- lód
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w duże kawałki, wrzucamy do garnka. Cytrynę parzymy wrzątkiem, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dodajemy ją do rabarbaru. Wyciskamy sok z cytryny i również wlewamy go do garnka z rabarbarem. Możemy też pójść na łatwiznę i dodać sam sok – wtedy jest mniej roboty ;).
Całość zasypujemy cukrem, dodajemy rozciętą na pół laskę wanilii i wlewamy wodę (300 ml). Gotujemy na średnim ogniu pod przykrywką około 15 minut (aż rabarbar się rozpadnie). Gotowy płyn odcedzamy przez sito (rabarbar możemy wykorzystać np. do ciasta, albo zjeść z jogurtem naturalnym), odstawiamy do ochłodzenia.
Przed podaniem dolewamy wody (najlepiej gazowanej). Podajemy z lodem. Świetnie smakuje też z plasterkami cytryny i miętą.
9 komentarze
Takiej jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis
Zwykle robię kompot z rabarbaru, ale teraz nabrałam ochoty na tę wersję.
Wspaniała, orzeźwiająca lemoniada. Pycha!
Kocham rabarbar ale lemoniady jeszcze z niego nie robiłam 🙂 Skorzystam z przepisu 🙂
Świetny pomysł – dziękuję za inspirację, bo na taką lemoniadę bym nie wpadła, a na pewno jest pyszna i orzeźwiająca 🙂
Pyszności i w sam raz na lato! Trzeba robić póki rabarbar jest 🙂
Trzeba, trzeba 🙂 A jak sezon się skończy, to będziemy robić tradycyjną lemoniadę cytrynową:)
przesliczny kolorek 🙂 na pewno jest przepyszny:)
“Pyszota” 🙂