Zastanawiałam się czy tak prosty przepis, który każdy zna wrzucać na bloga. Pomyślałam jednak, że czemu nie? Staram się, żeby Wilczy Apetyt był miejscem nie tylko dla pasjonatów gotowania, ale też dla kompletnych laików. Uważam, że tak proste przepisy też są potrzebne 🙂
Taki twarożek jest świetny jako dodatek do świeżego pieczywa, ale bardzo dobrze smakuje też solo. Zawsze kojarzy mi się z wiosną i pojawia się u mnie co roku na wielkanocnym śniadaniu.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku (świetnie sprawdzi się też zielona cebulka)
- około 300 g twarogu (może być chudy, półtłusty, tłusty – jak wolicie)
- sól, pieprz
- “chlust” śmietany (rodzaj obojętny)
Do twarogu dolewamy śmietanę, rozdrabniamy go widelcem. Szczypiorek drobno kroimy, rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sera, mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
niektórzy nie kroją rzodkiewki, tylko trą ją na tarce
zamiast śmietany można też użyć mleka albo jogurtu
twarożek świetnie smakuje również z innymi dodatkami – warto eksperymentować
Co pasuje do twarożku?
- drobno pokrojona czerwona papryka
- wędzony łosoś
- wszelkie zioła i mieszanki ziół – świeże albo suszone np. zioła prowansalskie albo czubryca
- pokrojona w paski szynka
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- kiełki
6 komentarze
Świetny na wiosenne śniadanie 🙂
Zielona cebulka i pomidor również świetnie pasują do twarożku.
Też świetna propozycja 🙂
cudowny, wiosenny twarożek!
Uwielbiam twarożek! Dzięki za przepis! :*
Służe na przyszłość 🙂