Nie zawsze człowiek ma ochotę i czas, żeby gotować skomplikowane obiady. Ostatnio moim sposobem na “niemoc twórczą” są wszelkiego rodzaju curry (uwielbiam :)) i kasze z warzywnymi dodatkami. Są to dania z cyklu “śmietnik”, idealny sposób na utylizację zawartości lodówki. Dzisiaj mam dla Was przepis na kaszę jaglaną z cukinią (akurat mamy sezon!) i pieczarkami – w sam raz na letni obiad.
Składniki (dla 2 osób):
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 6-7 pieczarek
- mała cebula
- łyżka masła – do smażenia
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
Najpierw kasza:
Zagotowujemy 1,5 szklanki wody. W tym czasie kaszę płuczemy na sicie. Gdy woda wrze dodajemy płaską łyżeczkę soli i wrzucamy kaszę. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Nie mieszamy!
Potem warzywa:
- Cebulę drobno kroimy.
- Pieczarki kroimy w plasterki.
- Cukinię myjemy, odcinamy łodygę. Jeżeli jest młoda – nie musimy jej obierać. Wycinamy wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Jeżeli nie dysponujemy tym sprzętem, możemy po prostu cukinię pokroić na mniejsze kawałki.
Patelnię rozgrzewamy. Rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebulę, po chwili pieczarki. Gdy są już prawie gotowe dorzucamy cukinię. Solimy i pieprzymy, dodajemy ostrą paprykę. Zdejmujemy z ognia.
Kaszę odcedzamy, mieszamy z warzywami. Gotowa sałatka świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego.
4 komentarze
Wspaniałości <3 Fajna propozycja na pyszny obiad 🙂
mmmniaaaa! matko! jakie dobre! jak zgłodniałam! uciekam do kuchni!
ciekawa propozycja w sam raz na obiad dla studenta! 🙂
mam nadzieję, że sobie z nią poradzę 😀
na pewno tak 🙂