Sama nie wiem dlaczego tak rzadko robię babki – przecież są bardzo łatwe w wykonaniu, pyszne, a potrzebne składniki zawsze mam w domu. Taka jest też ta babka piaskowa 🙂 Jest to moim zdaniem idealny wypiek na Wielkanoc. Pięknie się prezentuje, możemy ją udekorować cukrem pudrem albo lukrem (a może poszaleć też z jadalnymi kwiatami?)
składniki na babkę:
- 150 g masła
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka jedno po drugim dodajemy do masła, cały czas miksując.
Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy do masy i miksujemy na niskich obrotach aż do połączenia. W tym momencie dodajemy też ekstrakt/aromat jeżeli go używamy.
Białka ubijamy na sztywna pianę, bardzo delikatnie mieszamy z resztą ciasta (nie miksujemy!).
Ciasto przelewamy do formy. Jeżeli nie jest ona silikonowa – najpierw smarujemy ją masłem i oprószamy mąką/bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 1 godzinę do suchego patyczka.
Pieczenie do suchego patyczka oznacza, że wsadzony do środka ciasta patyczek wychodzi całkowicie suchy, nieoblepiony ciastem. Ja używam szpikulców do szaszłyków.
2 komentarze
Wspaniała babka, u mnie również przepis na babkę.
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.
Piękna babeczka 🙂 bardzo lubi takie proste i lekkie wypieki !