Jak wszystkie muffinki, te również są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Płynna nutella w środku jest genialna! Możecie przygotować też je w wersji kakaowej – dodając do sypkich składników łyżeczkę kakao. Polecam je bardzo, jeżeli nie macie dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego, a chcecie wywrzeć wrażenie na gościach.
Składniki na 12 muffinek:
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (w części użyłam domowego cukru waniliowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mokre:
- pół kostki masła (100 g)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- 12 dużych łyżeczek nuttelli lub innego orzechowego kremu (to troszeczkę ponad 100 g)
- tabliczka białej lub mlecznej czekolady / 100 g groszków czekoladowych
Czekoladę kroimy w kostkę. Najlepiej, żeby była wyjęta z lodówki – będzie się łatwiej kroić.
Suche składniki mieszamy ze sobą (wystarczy łyżką). Roztapiamy masło, czekamy chwilę aż przestygnie. Łączymy je z pozostałymi mokrymi składnikami, mieszamy. Teraz łączymy suche składniki z mokrymi, szybko i niezbyt dokładnie mieszamy. Nie przejmujemy się grudkami, mogą zostać 🙂 Dodajemy czekoladę, mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Następnie nakładamy masę do mniej więcej 1/3 wysokości (albo nawet trochę mniej). Nakładamy nuttelę – po jednej łyżeczce na muffinkę. Warto pomagać sobie drugą łyżeczką. Przykrywamy nutellę pozostałą masą, praktycznie na całą wysokość formy.
Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy