Wszelkie curry, gulasze i potrawki wymagają jakiegoś dodatku. Najczęściej będzie to ryż. Tymczasem ja go nie lubię 😉 Radzę sobie więc podając świeże pieczywo, a do dań z kuchni azjatyckich (ale nie tylko) idealnie pasują właśnie takie chlebki.
Nie ja jestem autorką przepisu, ale trudno będzie ustalić mi oryginalne źródło – pełno go w internecie. Ja wykorzystałam przepis z bloga Cook yourself.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 op. drożdży instant (7g) lub 15g świeżych (użyłam suchych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: przyprawy do posypania – użyłam zielonej czubrycy.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, w ciepłym mleku. Odstawiamy, żeby “ruszyły”.
Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy drożdże i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ok. 6-7 minut). Polecam użycie robota kuchennego z hakiem.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Spłaszczamy je ręką i formujemy placki. Teraz możemy je posypać ulubionymi przyprawami, jeżeli mamy ochotę.
Przenosimy chlebki na blachę i pieczemy około 10-15 minut, aż będą lekko zarumienione.
Chlebki naan będą świetnie smakowały z tajskim zielonym curry. 🙂
Może zainteresuję Cię też przepis na:
7 komentarze
Bardzo ładnie Ci wyszły.
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię te chlebki. Najczęściej po wyjęciu z piekarnika smaruję je rozpuszczonym masłem – stają się wtedy cudownie błyszczące i jeszcze smaczniejsze!
Dzięki za radę, na pewno wykorzystam 🙂
Jeszcze nie robiłam, ale bardzo lubię więc na pewno spróbuję, bo wyglądają dużo zdrowiej niż te ze sklepu!
Koniecznie! Pieczywo domowe zawsze będzie lepsze niż te ze sklepu, bo nie zawiera żadnych ulepszaczy 🙂 I ten zapach rozchodzący się po mieszkaniu 🙂
[…] Kurczaka tika masala możemy podać z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu lub chlebków naan. […]