Nie wiem czy istnieje inny deser tak prosty, a jednocześnie tak niesamowicie pyszny jak Eton Mess. Nazywam go “Pavlovą dla leniwych,” bo mamy tu te same składniki – tylko przybierają inną formę. Do zrobienia deseru możemy użyć dowolnych owoców, ja użyłam malin. Podany przeze mnie przepis jest świetną bazą do eksperymentów i tworzenia całkiem nowych, autorskich wersji – może użyć bezików kakaowych? Dodać lodów? Syropu czekoladowego? 😀
Składniki (na około 6 porcji, deser robiłam w szklankach):
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ok. 250g owoców (użyłam malin)
- kilka bezików (po około 2-3 na porcję)
Maliny myjemy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietana powinna być zimna!). W szklankach lub pucharkach układamy warstwami deser – maliny, potem śmietana, na to pokruszony bezik.
Możemy tez pokruszyć bezy i zmieszać je łyżką ze śmietana i owocami. Użyjmy wtedy więcej bezików, a pomińmy cukier.
4 komentarze
U mnie w mieście go nie ma, ale produkty z Primaviki dostępne są w Stokrotce, tesco oraz w sklepach internetowych:
sklepwegetarianski.pl/wyszukiwarka/bWFzxYJvIG1pZ2RhxYJvd2U=
allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=3162353519&title=maslo-migdalowe-prazone-185g-primavika
ekolandia24.pl/pl/p/Maslo-migdalowe-prazone-185g-Primavika/404
http://www.sklepdietetyczny.pl/40-masla-kremy-orzechowe?gclid=CMyzlKO_p7gCFYy_3godEG0AeQ
Na to właśnie mam teraz ochotę, mam ochotę osłodzić sobie ten poniedziałek 🙂 !
O tak! Poniedziałki bywają ciężkie, deser będzie w sam raz 🙂
Wow chciałam dziś zrobić taki deser, ale mam mało kremówki w domu, a do sklepu nie chce mi się iść 😛