Domowa mrożona herbata jest idealna na upały. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, wsadzić do lodówki a po przyjściu z pracy mieć zimny dzbanek pysznego napoju. Bardzo lubię w domowej mrożonej herbacie to, że sama mogę kontrolować ilość cukru. Zróbmy ją z ulubionej herbaty, dodajmy owoce – smak lata 🙂
Składniki:
- torebka ulubionej herbaty
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku (ja dałam dwie łyżki na dzbanek)
- świeża mięta
- owoce np. 3 truskawki i 1 brzoskwinia
- kostki lodu
W dzbanku zaparzamy herbatę, dodajemy sok z połowy cytryny i tyle cukru ile lubimy. Po ostygnięciu wsadzamy herbatę do lodówki aby się porządnie schłodziła. Podajemy z dużą ilością lodu, listkami świeżej mięty i pokrojonymi w plasterki owocami.
Owoce można też wrzucić do dzbanka około pół godziny przed podaniem, co pomoże w przeniknięciu się smaków. Oczywiście dodanie owoców nie jest obowiązkowe – bez nich też herbata będzie pyszna. (Jak widać na zdjęciu ja tym razem ich nie dodałam – mąż zjadł wszystkie truskawki 😀 ).
Polecam także Waszej uwadze przepis na herbatę mrożoną bez gotowania wody :).
3 komentarze
Wygląda zachęcająco 🙂 Uwielbiam herbatę!
Świetna na upalne dni. Polecam 🙂
Zrobię sobie taki dzbanek na jutro, przyda się trochę ochłody 🙂